Megemlékezések

2022.03.15. 13:25

Megyeszerte tisztelegtek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt

Megyeszerte tartottak ünnepi megemlékezéseket kedden, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján. Körképünkben ezekből kínálunk válogatást.

Munkatársainktól

Gyurkovics János alpolgármester (balról) és Horváth István országgyűlési képviselő a Béla király téri megemlékezésen Fotó: Mártonfai Dénes

Szekszárdon, a Béla király téren tartott ünnepségen, majd ezer ember előtt Horváth István országgyűlési képviselő a márciusi ifjakat idézte, akik megfogalmazták nemzetünk ma is érvényes kívánalmait: legyen béke, szabadság és egyetértés. 

Az idei, s a következő esztendőt Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Petőfi-emlékévvé nyilvánította az országgyűlés. Az ünnepen a Kárpát-medencében alakuló száz Petőfi Klub egyikeként létrejövő szekszárdi Petőfi Klub a városnak adományozta a költő egy kötetét.

Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Gyakorlóiskolájának diákjai, művészi tánccal, szavalattal, énekkel, s képekkel, a 174 évvel ezelőtt március idusának hangulatát varázsolták a Béla király térre. Az ünnepi műsort dr. Kaszó Gyula református lelkész egyházi áldása követte, majd a megye és a megyeszékhely vezetői, az intézmények, a társadalmi és politikai szervezetek képviselői, a város lakói megkoszorúzták a téren az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművét. 

Tolnán három program is zajlott a hosszú hétvégén a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. Szombaton a MAG-Házba várták a gyerekeket, akik papírhuszárt, lovat, kokárdát készíthettek, kiflit és perecet is süthettek. Hétfőn, a mözsi ünnepségen Appelshoffer Ágnes polgármester volt a szónok, közreműködtek a mözsi óvodások. 

Kedden délelőtt Tolnán, a Szent István téri ünnepségen a Medinai Tamburazenekar adott műsort, majd Horváth István honatya mondott beszédet. Mint fogalmazott, ma új, veszélyekkel teli világ van születőben. Itt, illetve Szekszárdon, a Béla király téren tartott ünnepségen majd ezer ember előtt is azt hangsúlyozta: nem szabad hagyni, hogy idegen birodalmak háborúba sodorják hazánkat. A nemzetnek ma is – ahogy 1848-ban is – békére, szabadságra és egyetértésre van szükség. 
 

Nagymányokon az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén, azaz hétfőn zajlott megemlékezés, amelyen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet. A diákok műsorát követően az eseménynek helyt adó közművelődési központ előtti kopjafa megkoszorúzásával zárult a program.

Bonyhádon március 15-én délelőtt tartották meg az ünnepi programot a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban. Kultúrműsor keretezte a megemlékezést és az ilyenkor szokásos elismerések átadását. 

Több évtizedes közigazgatásban, valamint népegészségügyi és orvos-szakmai területen végzett munkája elismeréseként dr. Németh Lídia vehette át idén a Perczel-díjat Filóné Ferencz Ibolyától, Bonyhád polgármesterétől az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 174. évfordulóján tartott városi ünnepségen. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központban zajlott programon Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a bonyhádi-dombóvári térség országgyűlési képviselője mondott beszédet megemlékezve a '48-as hősökről és eseményekről.  Szót ejtett ezek mai tanulságairól, illetve a szomszédunkban zajló háborúról is, arra biztatván a jelenlévőket, hogy lehetőségeihez mérten mindenki adakozzon, segítse harcok elől menekülőket. 

Pókai Lilla klarinétjátékával, Füleki Zsófia szavalatával, a Völgység Népdalkör, valamint a Völgység Néptáncegyüttes produkciókkal járult hozzá a rendezvény sikeréhez, amelyen a Völgység Talentuma díjakat is átadták. Kerekes Kata, Stein Felix Gabriel, Szekeres Panna, Farkas Péter Attila és Városi Roland részesült a kitüntetésben és a 40.000 Ft egyszeri ösztöndíjban.

A Perczel-díjat minden évben március 15-én adják át. Bonyhád polgármestere, Filóné Ferencz Ibolya ezúttal dr. Németh Lídiának nyújtotta át a város legnagyobb elismerését, nagy taps közepette. Az ünnepség a Völgység Talentuma díjak átadásával folytatódott, öt tehetséges ifjú kapta idén ezt az elismerést: Kerekes Kata, Stein Felix Gabriel, Szekeres Panna, Farkas Péter Attila és Városi Roland.

Pakson Süli János miniszter, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet. – Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc elkerülte Paksot, de lakói mindent megtettek, hogy segítsék a harcokat, a város a kötelező létszám több mint kétszeresét, 207 embert küldött két hadszíntérre. Őrizzük meg emléküket, hogy történetük ne csak tananyag legyen a mai fiatalok számára – figyelmeztetett a miniszter az ünnepségen.
 


A Szent István téren „Minden élet: kő egy épületben” címmel a Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 5. osztályos diákjai adtak műsort, végül az ünnepség koszorúzással zárult Jámbor Pál szobránál. 

A megemlékezést ünnepi est zárta a kulturális központban, ahol Szabó Péter polgármester mondott beszédet. Az ünnepélyen adták át a Tisztes polgár kitüntetést, amelynek idei díjazottjai Gutai Istvánné és dr. Serdültné Benke Éva voltak. Dalba öntött forradalom címmel ezt követően a Paks Kultúrájáért díjas Szaggató zenekar adott koncertet, végül az est Szántó Zoltán alpolgármester pohárköszöntőjével zárult. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában