Könnycseppek

2022.07.07. 17:30

Tarol az új magyar békedal

A Dirty Slippers pop-rock zenekar és két csodálatos hangú énekesnő, Szirmai Móni és Fedor Kyra unikális együttműködése ez a dal, amelynek küldetése a béke és a szeretet hirdetése.

Schilli-Bárány Margit

 A dal elkészüléséről, hátteréről Szirmai Mónival beszélgettünk Pakson. Az elmúlt években szinte felborult a világ, ezt tetézte a kora tavasszal kirobbant orosz-ukrán háború.

– Kárpátalján, Beregszászon születtem, és bár sok éve élek Pakson, mélyen megérintett a határon túli honfitársaim hirtelen megváltozott élethelyzete. Az zenekarral együtt az elsők között igyekeztünk segíteni a Keleti pályaudvarra érkező menekülteknek tolmácsolással és adományokkal, s ha kellett, el is vittük őket a célállomásukra. A dal ötlete tőlem származik, szerettem volna valahogyan még többet tenni a háború elől menekülő embertársaimért. Megkerestem Lobó-Szalóky Lázárt, a Dirty Slippers frontemberét és feldobtam, mi lenne ha megcsinálnánk. Lázárnak nagyon tetszett az ötlet, ezért azonnal belevágtunk az alkotó munkába. A dalszöveghez az Ukrajnából menekült barátaink történetei adtak inspirációt, így született meg ez a megrendítő és őszinte dal, mely részben azt is üzeni, hogy a háború elfogadhatatlan. A béke a legfontosabb és az, hogy ne haljanak meg ártatlanok ezrei értelmetlenül – mondta Szirmai Móni.

Részlet a dalhoz készült videóklip forgatásáról (Beküldött fotó)

A dal további érdekessége, hogy míg Móni kárpátaljai, addig Fedor Kyra részben orosz felmenőkkel bír. A kettősség továbbá a videoklipben is megjelenik, ahol egy katona és egy civil sakkoznak. Hogy a „játék” vége mi lesz, azt most nem lőjük le, érdemes megnézni. A Könnycseppek címet viselő dalhoz a régi Csepel Művek területén, az egykori szocialista bunkerben forgattak kisfilmet. A klipet Németh Dániel „Kobe” rendezte, a Dirty Slippers már nem először dolgozott vele. A dal producere nem meglepő módon a nemzetközi zenei élet egyik ismert alakja, George Schilling (Mike Oldfiled, Oasis), aki az előadókkal és a szerzőkkel együtt ingyen vállalta a közreműködést a háborúellenes szerzemény elkészítésében.

– Hiszem, hogy a szeretet több mindent megold, mint az agresszió. Bízom benne, hogy a világra olyan béke, szeretet, egyetértés és tisztelet köszönt, mint amilyen közöttünk volt ennek a dalnak az elkészítése és a klip forgatása alatt. Hálás vagyok, hogy Könnycseppek már ilyen sok emberhez eljutott és folyamatosan adhatunk vele interjúkat, így felhívhatjuk az emberek figyelmét erre a fontos üzenetre. Meggyőződésem, hogy szükség van a mai világban arra, hogy valódi értékekről énekeljünk. Bármennyire is klisének tűnik, úgy vélem, hogy erre nagyobb szükség van, mint valaha – tette hozzá Szirmai Móni énekesnő.

A Könnycseppek már több, mint kétszáztizenötezer megtekintést ért el, és a rádiók is egyre gyakrabban tűzik műsorukra.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában