A legszékelyesebb töltött káposzta

2022.08.28. 15:40

A németek galuskája bizonyult a legjobbnak

Ez a legszékelyesebb galuska az összes közül – így értékelte a zsűri a német nemzetiségi önkormányzat csapatának töltött káposztáját a teveli Galuska Fesztiválon.

Rónai Gábor

Egymást váltották a fellépők a színpadon (Fotó: Kiss Albert)

Szabadtéri misével és kenyérszenteléssel kezdődött, majd avatóünnepséggel folytatódott az idei Galuska Fesztivál. Az óvoda udvarán műfüves pályát adott át ifjabb Buzánszky Jenő, az édesapja, az Aranycsapat legendás jobbhátvédje által alapított Ovi-Foci Alapítvány tulajdonosa, Orbán Attila, a megyei közgyűlés alelnöke és Fazekas Attila teveli polgármester. Előbbi azt mondta, ez már a tizenegyedik ilyen pálya a megyében, utóbbi pedig azt kívánta, hogy minél több gyermek rúgja a focilabdát a műfüvön, mert végül is ők jelentik egy falu jövőjét.

Felavatták az óvodaépület nemrég elkészült tetőszerkezetét is – Fazekas Attila büszkeséggel beszélt az intézmény megújulásáról és az ott zajló kiváló szakmai munkáról. Lesz még mit átadni Tevelen: nemsokára végeznek a falut teljesen átszelő út aszfaltozásával, s hamarosan befejezik a faluárkot, amelyek köszönhetően megoldódik a völgységi település csapadékvíz elvezetése.

Egész nap remek programok várták a Galuska Fesztiválra érkezőket, és sokan is jöttek az egyre szépülő Tevelre. A színpadon egész nap váltották egymást a kulturális csoportok: felléptek az óvodások, a helyi székely és német csoport, a helyi fiatalok és vendégként a zombaiak is. Az iskola udvarában pedig megállás nélkül mentek a körhinták, az ugrálóvár mindig tele volt, és az arcfestő előtt is sorok álltak – ám végül mindenki sorra került és mosolyogva távozott.

A galuskafőző versenyben idén a német nemzetiségi önkormányzat csapata bizonyult a legjobbnak. A Dimén Gáspár, Pál Zoltánné (Brigi néni) és Nagy Antalné (Regina néni) alkotta zsűri értékelése szerint az övék volt a legszékelyesebb töltött káposzta az összes közül. Pedig mint azt Antal Tamásné, a német kórus vezetője elmondta, piros paprika nem is volt az ételükben... Dagadóból készült, dinsztelt hagyma, rizs, só és bors felhasználásával. A fazékba került galuskák vízébe egy kis kaprot, csombort, paradicsomlevet és szeletelt paprikát tettek. A zsűrizésre szánt galuskából huszonhetet töltöttek, de emellett még több mint háromszázat készítettek egyesületi tagjaiknak és vendégeiknek.

A második hely az önkormányzaté lett. Fazekas Attila polgármester megsúgta, hogy amikor a csapattagok elfordultak, ő még megfűszerezte egy kicsit a galuskát, a harmadik helyen pedig a Gál János felesége, Zsuzsanna által ízesített galuska végzett. A fesztiválon több mint négyezer galuskát töltöttek, s hogy volt keletje, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy aki későn érkezett, már nem tudott kóstolni.

A nap sztárvendége a kétezres évek elejének egyik kedvelt előadója, Krisz Rudi volt, a szintetizátorral kísért műsort nagyon sokan hallgatták a nagysátorban. A gyerekek nagy örömére fellépett a Csurgó Zenekar is, a hajnalig kitartó felnőtt közönséget pedig a Karaván Zenekar szórakoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában