Danuvina Alacris

2022.08.27. 18:10

Fadd-Domboriban is kikötött a római őrhajó

A Danuvina Alacris római őrhajó élethű másolata és a legénysége csütörtök délutánig tartózkodott Pakson. Az érdeklődők itt is megismerhették a legénységet, a kapitányt és az út részleteit is.

G. R.

A legénység tagjai felmentek a kilátóvá alakított kaputoronyba is Fotó: Molnár Gyula

Az országokon átívelő program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett Duna menti települések között. A hajót és a kapitányt a város részéről Kirizsné Buják Marianna főépítész és dr. Hanol János turisztikai, városmarketing és kommunikációs csoportvezető köszöntötte kedden Pakson. 

Már érkezéskor nagy volt a parton az érdeklődés, egymás után több turnusban fogadták a hajón rövid előadásra az érdeklődőket, főként gyermekes családokat – tudtuk meg dr. ­Hanol Jánostól. A sátras szálláslehetőséget és étkezést az ASE Csónakházban biztosították a legénység részére. Szerdán délelőtt a túra résztvevőit elektromos busszal kirándulni vitték, először Dunakömlődön a Lussonium római kori romkertet tekintették meg. Láthatták a legfrissebb régészeti feltárás helyszínét, felmentek a kilátóvá alakított kaputoronyba, és megismerkedtek a területen előkerült leletekkel is. 

Ezután a Városi Múzeumban kaptak tárlatvezetést dr. Fazekas Ferenc régész-muzeológus, igazgató-helyettestől. Délután újra az érdeklődőket fogadták a hajón. Csütörtökön délután a Paksi Atomerőmű Tájékoztatási és Látogató Központját látogatta meg a csapat, ezt követően indultak tovább Fadd-Domboriba. Itt a Duna-parti kompkikötő volt a cél, ahol 27-én ­délelőttig tartózkodnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában