Sióagárd

2022.08.21. 17:25

Két év után újra találkoztak a Tolna megyei vadászok

Nagyszabású vadásznapot rendezett az Országos Magyar Vadászkamara Tolna megyei Területi Szervezete augusztus 20-án a sióagárdi sportpályán. A rendezvény fővédnöke Dr. Horváth Kálmán főispán, védnöke pedig Sióagárd polgármestere, Gerő Attila volt.

S. B. M.

Új vadászok fogadalomtétele (Fotó: Schilli- B. Margó)

Az időjárás előrejelzések egész napos esőt és lehűlést jósoltak, ezért az előkészületek ideje alatt pénteken már óránként ellenőrizték, milyen idő várható, miket pakolhatnak ki előző este, és miket csak a rendezvény reggelén. Az időjárás végül kegyes volt, a reggeli szemerkélő esőt hamarosan napsütés váltotta fel.

Sióagárd alpolgármestere, Háry János köszöntötte a szemerkélő esőben összegyűlt vadászokat és érdeklődőket. Beszédében elmondta, a sióagárdiak büszkék arra, hogy településükön rendezik meg ezt a hagyományos vadász összejövetelt. 

– Két éve nem volt lehetőség összejönnie a megyei vadászoknak, most végre ismét együtt tölthetnek egy napot, ahol megoszthatják egymással élményeiket, tapasztalataikat. S hogy mi a vadászat, ki a vadász? Ez egy izgalmas és érdekes kérdés. A vadászat egy ősi ösztönös tevékenység. Van, aki ezt ki tudja élni, van, aki elfojtja magában.

Az ember a táplálékszerzés miatt kezdett vadászni, ma már nyilván nem ez a lényege. A vadászok feladata a természet védelme, a vadállomány egyensúlyának fenntartása, valamint a vad által okozott kár minimálisra való csökkentése a mezőgazdaságban. A vadász nem egy gyilkos, nem ez vezérli az embert. Elsődlegesen a zsákmányszerzés és maga az élmény, ami hajtja a vadászt. Nagyon sokszor úgy vadászunk, hogy semmit nem lövünk, vagy csak elmegyünk nézelődni, vadat figyelni, feltöltődni – mondta Háry János.

A vadászat más értékeket is hordoz, amely a kultúránk része: látható volt egy kisebb trófeakiállítás, de jelen volt Szabó József író könyveivel, melyeket Valaczkai Erzsébet illusztrálta pasztellképeivel és grafikáival. Láthattunk vadászoknak és vadászhölgyeknek készített trófea tartókat, ékszereket, agancsból faragott díszeket és nyakkendőket is.

Háry János azt is kiemelte, nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket megőrizzük és továbbadjuk az utókornak. – Szeretnénk megmutatni az idelátogatóknak, hogy ez nem egy külön kaszt, hanem a természethez közelálló emberek csoportja – mondta az alpolgármester. 

Dr. Pilisi Gábor, a vadászkamara megyei szervezetének elnöke köszöntőjében elmondta, a vadászat szenvedély és sport, szakma és gazdasági tevékenység egyben. – A vadászat egy életforma és önként vállalt felelősség, mely a vadász és a vad, a vadász és a természet, valamint a vadászok és nem vadászok sokszínű és bonyolult kapcsolatrendszerére kiterjed – mondta az elnök.

Dr. Pilisi Gábor a kamara tevékenységéről is beszélt, többek között az ő feladatuk a vadászjegyek kiadása és azok érvényesítése, tagjai számára biztosítja a kedvezményes baleset- és felelősségbiztosítást, mintegy kétezer-hétszáz főre levetítve. Vadászati engedélyeket készítenek a külföldi vendégvadászok számára, melyek száma évente ezer-ezeregyszázra tehető. Kiemelt feladatuk az állami vadászvizsgák szervezése és lebonyolítása. 

A program ezután az új vadászok fogadalomtételével folytatódott, valamint a Hubertus kereszt kitüntetés ezüst és arany fokozatát adtak át azoknak a tagoknak, akik az elmúlt évtizedekben nagyban segítették a kamara megyei munkáját. Dr. Horváth Kálmán főispán, a rendezvény fővédnöke maga is vadász, köszöntőjében elmondta, törekednünk kell arra, hogy a vadászkultúrát minél többen megismerjék, és jó kép alakuljon ki az emberekben erről a tevékenységről.

Ezt követően a Vadászkamara Kürtegyüttesének koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők, majd következett a vadászkutya bemutató. Itt képzett, aktívan vadászó kutyák mutatták be, hogyan kell türelmesen fekve várni a gazda utasítását a vad behozására, valamint hogyan kell azt átadni a vadásznak. A kutyák ősidők óta az emberek segítői, megfelelő tanítással tökéletes munkatársakká válnak a vadász mellett. 

Ezután magyar agarak mutatták be, miként is vadásznak ők. Ez a csodálatos fajta a vadászatra lett teremtve. Szemével keresi a vadat, és amint meglátja, azonnal utána iramodik és addig fut, míg el nem kapja, és meg nem öli a zsákmányát. Magyarországon ma csak és kizárólag vizsgával rendelkező magyar agárral lehet vadászni. 

A kutyás bemutatók sorát a rendőrség folytatta. A tiszteletet parancsoló németjuhászok csodálatos fegyelemmel és kellő bátorsággal követték a rendőrök utasításait, bemutatták például hogyan akadályozza meg egy bűnelkövető elmenekülését.

A rendezvény teljes ideje alatt főzőverseny is zajlott, ahol a kitelepült kisebb vadásztársaságok főztek bográcsban. A sportpálya melletti lőtéren egész napos koronglövész versenyben mutathatták meg tudásukat a vadászok, eközben a gyerekek íjászkodhattak, különféle ügyességi játékokat próbálhattak ki patkókkal, karikákkal, de akinek kedve volt, fonaltechnikával népi játékokat készíthetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában