Az állatorvos válaszol

2022.09.14. 15:30

A család „leggyengébb láncszeme” sokszor az állat lesz

Manapság nincs könnyű dolga az embereknek. Nemrég még a járvány miatt éltek soha nem tapasztalt stresszben: egyesek a vírustól való félelemtől, mások az elnyomó intézkedésektől szenvedtek. És most itt van a mértéktelen áremelkedés. Állat legyen a talpán, amelyik kibírja ezt a sok stresszt, ami a gazdáikat éri – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Brunner Mónika

Illusztráció: Shutterstock

Hozzátette, azért mondja ezt, mert társállataink érzékenyen reagálnak a gazdáik lelkiállapotára. Olyannyira, hogy ez nem csak a hangulatukat befolyásolja, hanem konkrét fizikai megbetegedéseket is elő tud idézni. Attól függően, hogy az állatnak milyen veleszületett hajlama van, a betegségek különböző szerveket, szervrendszereket érinthetnek.

Dr. Jakab Ferenc állatorvos (Beküldött kép)
 

Ám a stressz jellege is befolyásolhatja a tüneteket, például gyakori, hogy az egzisztenciális félelemben élő kutyák a talpukat, lábuk különböző pontjait nyalogatják intenzíven, a macskáknál pedig hosszabb idő alatt veseproblémák jelentkezhetnek. Mivel a család pszichológiai szempontból egy közös energetikai rendszert alkot, mindig van egy „leggyengébb láncszem”, amelyik a problémákat először megjeleníti, és ez gyakran a kedvenc állat szokott lenni. 

Ha már minden kezelést megpróbáltak és a kutyát, macskát nem sikerült tartósan meggyógyítani (mert a betegség egy idő után mindegyre visszatér), akkor többek között feltételezni lehet a tartós pszichikai stresszt is, mint fenntartó tényezőt. Ilyenkor a hagyományos kezelés kiegészítéseként állatpszichológiai módszereket is alkalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában