Szekszárdi Szüreti Napok

2022.09.17. 15:40

Átszabta az időjárás a hétvégi programot

Az idei Szekszárdi Szüreti Napok programjaira erősen rányomja bélyegét az időjárás. A péntek esti események egy részét meg tudták tartani, volt amit fedett térben rendeztek meg, de akadt olyan is, ami elmaradt. A szombat, úgy tűnik, hasonlóan alakul.

Gazsó Rita

A szekszárdi Muslinca Kórus énekelt a szüreti napok pénteki megnyitóján, szombat este pedig a Borudvarban találkozhatunk velük (Fotó: Kiss Albert)

Pénteken este hivatalosan is megnyitott a régió egyik legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Szekszárdi Szüreti Napok. Az ünnepélyes megnyitó előtti, Béla király térre tervezett Bartina gálát ugyan elmosta az eső, de az ezt követő eseményt már átszervezték a Vármegyeháza dísztermébe. Itt beszédet mondott Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke, Hoppál Péter a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Horváth István országgyűlési képviselő, méltatva a nagymúltú programot, a borászok kitűnő munkáját, valamint a kiváló borokat. 

Itt jelentették be azt is, hogy az idén a Mészáros Pincészet kadarkáját választották meg Szekszárd Borának. Mészáros Pál borásztól megtudtuk, a bor, amely többféle kadarkából készült, hozzáadva ezzel valamennyi fajta sajátos ízvilágát, nemcsak a Város Bora címet érdemelte ki, de aranyérmet nyert a szekszárdi, sőt az országos borversenyen, valamint az Országház Borának is beválasztották.

Mészáros Pál borász, a megyeszékhely díszpolgára a Szekszárd Város Borának megválasztott kadarkával (Fotó: Kiss Albert) 

A péntek esti programok közül a Szent István téri nagyszínpadra tervezett eseményeket, így a Blues Travel Band és Kökény Attila koncertjét is megtartották, ahová a nem túl kedvező időjárás ellenére is rengeteg lelkes rajongó kilátogatott.

Szombat reggelre még esősebbre fordult az idő, így a délelőtti program, a helyi csoportok bemutatkozása elmaradt, a Vármegyeháza udvarára meghirdetett Szekszárdi Szüreti Német Nemzetiségi Kórustalálkozót pedig végül a díszteremben rendezték meg. A remek hangulatú kórustalálkozón fellépett a Mözsi Német Nemzetiségi Klub énekkara, a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület Bonyhádi Rónai Józsefné Kórusa, az érdi Rozmaring Német Nemzetiségi Kórus, a Mondschein Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus és Töttös Eszter harmonikán.

Szintén elmaradt a szüreti napok keretében hagyományosan megszervezett Szekszárdi Lösz-szurdik túra, amely reggel a Béla király térről indult volna a Bati-kereszti kilátóig – tájékoztatta lapunkat  Baka György túravezető. Délben született döntés arról, hogy a fesztivál fénypontja, a szüreti felvonulás is elmaradt idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában