KSH

2022.09.04. 15:40

Közel százezer lakás van Tolna megyében

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idei évben kilencvennyolcezerhétszázötven lakást számolt össze Tolna megyében, amely százhéttel több, mint a múlt évben. A száz lakásra jutó lakosok száma is elérhető hivatalos adataikban.

Közel százezer lakás van Tolna megyében (Fotó: M. D.)

Az otthonunk léte, biztonsága akkor értékelődik fel igazán, amikor viharos, nehéz időszakot vagyunk kénytelenek átélni, és mostanság volt, van részünk sorscsapásokban, kezdve a koronavírus-járvány több hullámától az orosz-ukrán háborún át az energiaválságig, vágtató inflációig.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az elmúlt több mint két évtized alatt alig változott a lakásállomány Tolna megyében. Például míg 2000-ben 97343 lakást számoltak össze, addig a rá következő évben 1197-tel kevesebbet. Tíz évvel később, 2011-ben 97978 lakást találtak megyénkben. A 2012-es évben jutottunk egy apró szinttel feljebb, akkor értük el a kilencvennyolcezer feletti számot. Azóta nem csökkent ez a szám, évről évre lassan növekszik a lakások száma, talán hamarosan eljutunk a bűvös százezres számig. 

A száz lakásra jutó lakosok tekintetében a KSH a következő adatokat tette közzé: 2022-ben kétszáztizennégy, 2021-ben kétszáztizenhat, 2020-ban kétszáztizenkilenc lakos jutott száz lakásra. Ez a szám 2000-ben kétszázötven, 2001-ben kétszázhatvankettő, 2010-ben kétszázharminchét volt. 

A kiadott építési engedélyekről is találni információkat a KSH honlapján. Az adataik szerint 2022 júniusában az előző év azonos időszaki, magas bázisadatnál huszonhat százalékkal kisebb alapterületre adtak ki építési engedélyt hazánkban. A lakó- és a nem lakóépületeknél is hasonló mértékben, huszonnyolc illetve huszonöt százalékkal maradt el a tervezett alapterület a tavaly júniusitól. A lakóépületek esetében az egy- és a többlakásos épületeknél regisztráltak visszaesést, a nem lakóépületeknél pedig alapvetően az ipari épületekre engedélyeztek kisebb alapterületet. 

Közeleg a népszámlálás ideje 

A népszámlálás egy általában tízévente ismétlődő adatgyűjtés, kiterjed minden lakásra és személyre, tájékoztat a KSH. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről. 

A népszámlálás időtartama: október egy és tizenhat között önállóan online lehet kitölteni a kérdőíveket a nepszamlalas2022.hu honlapon. Október tizenhét és november húsz között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek október tizenhatig nem töltötték ki online a kérdőívet. November huszonegy és huszonnyolc között a település jegyzőjénél tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november húszig ezt nem tették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában