Almanach - Kajdacs

2022.10.06. 15:00

Hagyományaikat és a hőseik emlékét is őrzik a kajdacsiak

A település lakói idén is színes forgataggal ünnepeltek szeptember végén a szüreti napon. Múlt hétvégén megemlékeztek az első világháború hőseiről. A két sírt katonai tiszteletadással szentelték újra, hamarosan pedig az elhunytak emlékére új lélekharang szól majd, amelyet a vasárnap délelőtti istentiszteleten áldanak meg.

Gazsó Rita

A felvonulásra szebbnél szebb népviseletben sorakozott fel a falu apraja és nagyja (Fotó: Gerzsei Andrea)

Többéves kihagyás után 1997-ben éledt újjá a kajdacsi szüreti nap egy lelkes kis csapatnak köszönhetően. Ennek a sok jó, közösségért tenni akaró embernek hála, immár huszonöt éve folyamatosan, megszakítás nélkül minden év szeptember utolsó hétvégéjén díszbe öltözik a falu és megünnepli az együtt megélt, eltöltött időt – mesélte a szüreti nap történetéről Vaszari István polgármester, aki szerint idén sem volt ez másként. 

Volt, aki díszített, más süteményt sütött, vagy éppen a napi forgatagban segített, melyet a falu vezetése ezúton is szeretne megköszönni nekik. A felvonulásra szebbnél szebb viseletben sorakozott fel a falu apraja és nagyja, és így vonult végig a menet Kajdacs utcáin. Az időjárás is kegyes volt hozzájuk, hiszen kellemes időben sikerült megtartani a szüreti napot. A felvonulás után a focipályán felállított színpadon léptek fel a helyi és vendég csoportok, a helyi óvodások, a Kajdacsi Búzavirág Dalkör, a Kajdacsi Dalárda, a Szép Csillagok Roma Hagyományőrző Egyesület és a Kajdacsi Gyöngyvirág Néptánccsoport. Az idei év szereplői közül bírópárnak választották Jakus Csillát és Kónya Márkot, jegyzőpárnak Katona Jázmint és Bogdán Ákost, vajdapárnak Farkas Katalint és Sánta Balázst, a kisbíró pedig László Károly lett. Az estét szüreti bál zárta. 

Szüreti felvonulás
 

Szombaton délután a katonahősökre emlékeztek Kajdacson. A temetőben újraszentelték az I. világháborúban hősi halált halt Fazekas Sándor őrvezető és Fischer Miksa zászlós sírját. A Tisztesség nevetekre és békesség sírjaitokra jelmondat jegyében megrendezett ünnepélyes ceremónián elsőként Vaszari István, Kajdacs polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Demeter Attila alezredes, a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság képviseletében, valamint Rácz László nyugállományú repülőezredes mondott beszédet. 

Újraszentelték a két sírt (Fotó: Mártonfai D.)

A ceremónián Kovács Gábor adott ünnepi műsort, majd az egybegyűltek megkoszorúzták a két síremléket, valamint az I. világháborús emlékművet. A koszorúzás lebonyolításában a szervezők segítségére voltak a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonái és a Katonai Hagyományőrző, Hadisírgondozó Kulturális Egyesület. Az ünnepséget állófogadás zárta a kajdacsi faluházban, ahol az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokának jóvoltából dicsérő elismerést vehetett át Győrfi Attila a hadisírgondozás és katonai hagyományőrzés területén végzett áldozatos és kiemelkedő munkájáért, valamint Dobri István helytörténész, a helyi hősi emlékezet és a hősi sírok feltárásának érdekében végzett áldozatos és kiemelkedő munkájáért. 

Két katonahősre emlékeztek a napokban Kajdacson (Fotó: M. D.)

A kajdacsi temető ravatalozójának épületét a Magyar Falu Programból 2019-ben elnyert támogatásnak köszönhetően egészítették ki egy előtetővel, amelyen már helyet kapott egy huszártorony.

– Ide már akkor megálmodtuk a lélekharangot. A harang elkészítéséhez közadakozást hirdettünk, melynek köszönhetően a temető lélekharangja elkészült – számolt be a polgármester. Mint mondta, a harangot október 9-én a fél 10-kor kezdődő szentmisén a kajdacsi Sarlós Boldogasszony-templomban szentelik majd meg, ezt követően a kajdacsi református templomban a 11 órakor kezdődő istentiszteleten áldják meg.

Szeretnék, ha a harang méltó helyére kerülne (Fotó: M. D.)

– A szerelési munkálatok miatt a felhelyezésekor nem tudunk kellő tisztelettel áldozni a harangnak, ezért a két templomi alkalomkor lesz megtekinthető a lakosság számára – mondta Vaszari István, akitől megtudtuk, hogy az adakozók nevét az önkormányzat márványtáblára véseti, és kihelyezi a ravatalozó falára. – Az önkormányzat szeretné, hogy a harang november elsejével az őt megillető helyre kerüljön és szólhasson szeretteink emlékére, irántuk érzett szeretetből és majdan a mi lelki üdvünkért – jelezte. 

A településvezető hozzátette, továbbra is szívesen várják a lakosság felajánlásait, a további adományokból befolyt összeget is a temető karbantartására szeretnék fordítani. Vaszari István arra kér mindenkit, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten jó szívvel adakozzanak. Ezt megteheti átutalással a Kajdacs Község Önkormányzata 70600188-11118527 számú elkülönített számlaszámra, a közleménybe beírva a lélekharang szót avagy készpénz befizetésével a polgármesteri hivatal házi pénztárában hétfő és csütörtöki napokon 13 és 16 óra között.

Az összeállítás megjelenését támogatta Kajdacs Község Önkormányzata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában