Körkép

2022.10.12. 17:26

Visszafogott árak, őszi hangulat uralja a szekszárdi piacot

Igazi őszi hangulat volt szerdán a szekszárdi piacon. Szelidgesztenyéből, sütőtökből, erdei gombából, birsalmából volt kínálat bőven, és természetesen – a halottak napjára készülődés jegyében – koszorúkból is.

Mauthner Ilona

Színes volt a választék szerdán a szekszárdi piacon, az árak is visszafogottabbak voltak

Fotó: Mártonfai Dénes

A szerdai nagypiacon az árak viszonylag visszafogottak voltak. Például a lecsópaprika kilóját 350, a paradicsomét 650 forintért kínálták. Újdonság volt a retek, csomóját 250 forintért, a zöldhagymáét 350-ért, a cékla kilójáért 350 forintot kértek. A cukkini és a tök kilójáért 700, a sárgarépáért 250, a petrezselyemért 750, a vajbabért 1200 forintot kértek. A karfiolt itt is darabra kínálták, 800 és 1300 forint közötti áron, mérettől függően.

A háziasszonyok közül többen is vásároltak gyöngyhagymát, ami kiváló savanyúságnak, 1600 forintot kértek kilójáért. Ugyancsak savanyúságnak való a zöld paradicsom is, 600 forintos árat kértek érte, a tv paprika kilójáért pedig 900 forintot.

Gyümölcsből a választék almára, szilvára, kevés őszibarackra és szőlőre korlátozódott. Az alma kilójáért már most 500 -600 forintot kért a termelő, a szilváért – szép, nagy szemű, érett volt – 650-et, a szőlőért és barackért 900-1000 forintot.

Birsből nem volt túl nagy a választék, talán ha három helyen árulták, kilójáért 780 forintot kértek. Az egyik eladó elmondta, saját termését árulja minden évben, így október végén készít belőle birsalmasajtot és kompótot. Mindkettőt nagyon szereti a családja.

Sokan érdeklődtek a mák és a dióbél ára után is, a mák kilójáért 2500 forintot, a dióbélért pedig 4500 forintot kértek. Egyikből sem volt túl sok a piacon, azt mondták az árusok, hogy dióból idén sem lesz sok, mert most nem a diófúrólégy, hanem a tavaszi fagy ritkította meg a termést.

Sütőtökből viszont volt kínálat bőven, volt aki szeletelve, volt aki egészben kínálta, kilója 500 forint körül alakult. Újdonság volt a szelidgesztenye, kilóját 1200 forintért kínálták, és többféle erdei gomba is akadt. Ez utóbbit egy kereskedő árusította, harmincdekás vegyes halmokat alakított ki, vagyis többféle erdei gombát tett egy kupacba, melyekért 1500 forintot kért. Érdeklődő és vásárló is akadt.

Ugyancsak újdonságok voltak a kiültetésre váró őszi virágok, így az árvácska és a különböző cserjék. Egyre többen árusítottak mindenszentek közeledtével temetői koszorúkat, a legolcsóbb, kis méretű ára is több mint ezer forint. A nagyobb, mutatósabb, jobb minőségű művirágokból álló koszorúért ötezer forintot is elkértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában