Oktatás

2022.11.26. 10:11

A diákok már készülnek a központi írásbeli vizsgákra

A középfokú iskolák már októberben a nyilvánosságra hozták felvételi tájékoztatójukat és meghatározták tanulmányi területeiket, amelyekre a felvételi eljárás során jelentkezőket fogadnak.

Brunner Mónika

A tanulmányi területek leírása tartalmazza a felvételi kérelmek rangsorolási szempontjait is. Az egyes intézmények tanulmányi területeivel kapcsolatban további tájékoztatás az adott tanulmányi területet meghirdető intézmény felvételi tájékoztatójában olvasható, illetve közvetlenül az intézménytől kérhető.  

A különleges bánásmódot igénylő, azaz sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók szüleinek a jelentkezéseket megelőzően tájékozódniuk kell a tanulók központi írásbeli vizsgán, illetve a felvételi eljárásban való részvételének speciális feltételeire vonatkozóan, ismertette honlapján az Oktatási Hivatal.

A hivatal ismertette, hogy a központi írásbeli vizsgák a következőképpen alakulnak: amennyiben a középiskola a felvétel feltételeként előírta ezt, úgy a tanulónak idén december másodikáig egyénileg kell jelentkeznie a vizsgára, közvetlenül az általa választott vizsgaszervező intézményben. A tanuló a vizsgát bármely, az adott vizsgatípusban vizsgát szervező intézményben megírhatja, függetlenül attól, hogy a későbbiekben szeretné-e benyújtani a felvételi kérelmét az adott intézménybe vagy sem. 

A központi írásbeli vizsgákat 2023. január huszonegyedikén tartják. 

Az Oktatási Hivatal felhívta a figyelmet, hogy a középfokú felvételi eljárás során a központi írásbeli vizsgára jelentkezés nem azonos a középfokú iskolákba való jelentkezéssel. A két jelentkezéshez tehát más-más időpontban, külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtani, hiszen azok nem váltják ki, nem helyettesítik egymást. 

Az írásbeli vizsgák jelentkezési lapja kizárólag az írásbeli vizsgákra vonatkozik, nem tévesztendő össze a középfokú iskolákba való jelentkezésre szolgáló felvételi lapokkal, amelyek benyújtásának határideje: 2023. február huszonkettő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában