Teol.hu podcast

2023.01.20. 16:22

A szekszárdi mester munkája jóval több, mint könyvészet

A Teol.hu podcast csatornája most pénteken is új adással jelentkezik: ezúttal Schöck Gyula, a különleges fakszimile, illetve hasonmás kiadványok szekszárdi mestere volt Szeri Árpád szerkesztő beszélgetőpartnere.

Sz. Á.

A teol.hu podcast újabb, a Magyar Kultúra Napja alkalmából megszólaltatott vendége, Schöck Gyula a különleges minőségű fakszimile, illetve hasonmás kiadványairól vált országosan ismertté, mint azok magas hűséggel megjelenített, hazai kivitelezője. Másfél évtizeddel ezelőtt kiadta a XV. századi pécsi misekönyv hasonmását. A bőrkötéses, veretekkel ellátott, lapélein aranyozott, míves kötetből ötszáz számozott példány készült, a legelsőt XVI. Benedek pápa kapta. Schöck Gyula jelen volt a 2009-ben Vatikánban lezajlott átadáson, hiszen elkísérhette Mayer Mihály akkori megyéspüspököt a Szentatya audienciájára.

Schöck Gyula (jobbról) két kiadványa is a pápai könyvtárat gazdagítja (Fotó: TEOL)

Három évvel később pedig ismét ott volt Őszentsége közelében, ekkor Udvardy György megyéspüspök nyújtotta át a katolikus egyház fejének a Concordantiae Caritatis fakszimiléjét. Ez az ugyancsak Schöck Gyula nevéhez fűződő kiadvány a Magyarországon őrzött leggazdagabban illusztrált középkori kézirat alapján készült.

A szekszárdi mester munkája jóval több, mint könyvészet: irodalom, történelem, szakralitás, múlt mentés egyaránt fémjelzi ezt a tevékenységet. A Schöck Gyulával készült beszélgetés az alábbi két link bármelyikén meghallgatható. 

A Teol.hu podcast csatorna korábbi beszélgetései ide kattintva bármikor meghallgathatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában