Más, mint a legtöbb országé

2023.01.24. 16:20

Nyáry Krisztián beszélt a Himnusz születéséről

Diákok töltötték meg a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermének széksorait csütörtökön délelőtt. Egy rendhagyó irodalomórára jöttek, melyen a téma a 200 éve született nemzeti imánk, a Himnusz volt.

Szepesi László

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész a a Himnusz eredetéről beszélt a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében. (Fotó: Mártonfai Dénes)

A színpadon Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész beszélt erről. Ez egyben Nyáry új könyvének bemutatója is volt, amelyben az író a nemzeti himnuszok történetét követi soron.

Mint elmondta, első volt a brit királyi himnusz a God Save the King, magyarul: Isten óvja a királyt. Ez nagyjából változatlan ma is, csupán a King változott néha Queen-re, ha királynő volt az uralkodó, s dallamára jól lehet menetelni. Ez utóbbinak ugyan megfelelt, de egészen más a francia himnusz, La Marseillaise, amely a forradalom hevében született. Viszont szintén az uralkodót éltette a mi első himnuszunk, pontosabban az Osztrák-Magyar Monarchia himnusza, a Gott erhalte, amelyet egy magyar népdal motívumait felhasználva, Joseph Haydn zenésített meg.

A magyar himnusz története más volt, mint legtöbb országé.  (Fotó: Mártonfai Dénes)

A magyar himnusz története más volt, mint legtöbb országé.  Az első ennek szánt verset Kisfaludy Sándor írta, Magyar nemzeti ének címmel, de nem vált be. Kölcsey Ferenc pedig nem is himnusznak írta ezt a verset. Búskomor időszakában magányosan élt birtokán, s régi magyar írásokat olvasgatva talált egy verset, amely felszólítja a költőket, hogy imádkozzanak azért, hogy a nemzet ne pusztuljon el. Erre reagálva írta meg a Himusz a magyar nép zivataros századaiból című versét. Már nem élt, mikor Erkel Ferenc zenét szerzett a költeményhez, s bár a történelem alakulása, a politika irányváltogatásai során többször akartak helyette más himnuszt, mégis napjainkig megmaradt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában