Megemlékezés

2023.01.06. 08:43

Varga Judit miniszter mond beszédet Madéfalván

Madéfalván az új év mindig megemlékezéssel kezdődik: az 1764-es tragédia áldozatainak emléke előtt hajtunk fejet – mondta videóüzenetében Szentes Csaba.

Vizin Balázs

Bonyhád erdélyi testvértelepülése, Madéfalva polgármestere úgy fogalmazott: „büszkék vagyunk őseinkre, büszkék vagyunk arra, hogy ez az emlékmű itt áll a településünkön”. Ez a mi jelképünk, amely hozzátartozik a történelmünkhöz és a hétköznapjainkhoz. Elmondta, hogy kétnapos megemlékezéssel, programmal készültek az idei évfordulóra. Minden érdeklődőt várnak, reményei szerint sokan csatlakoznak hozzájuk. 

– Legyünk idén mi a legtöbben: fiatalok, gyerekek, középkorúak, idősek egyaránt. Nem csak a madéfalviakra, hanem minden székely, magyar testvérünkre számítunk a szombaton 10 órakor kezdődő eseményen – emelte ki Szentes Csaba. Majd részletezte, a megemlékező szentmisét a helyi Zöld Péter Általános Iskola diákjainak műsora követi – ugyancsak a kápolnában –, ezután a Siculicidium emlékműnél folytatódik a rendezvény. 

A polgármester kiemelte, hogy az idei megemlékezésen is képviselteti magát a helyi politikai vezetés és Magyarország Kormánya: Varga Judit igazságügyi miniszter lesz a főszónok, de Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is jelen lesz az eseményen. 

Arról is beszámolt, hogy január 6-án pénteken a Madéfalvi Veszedelem 259. évfordulójának megemlékező rendezvénye lovas zarándoklattal veszi kezdetét. A zarándoklat Szépvíz (Szalonka erdő) – Madéfalva (Siculicidium emlékmű) útvonalon lesz teljesítve, amelyen ugyancsak részt vesz Potápi Árpád János. A megemlékező zarándoklat szentmisével zárul, amely 17 órakor kezdődik a madéfalvi Szent Anna kápolnában. A szentmisét dr. Exc. és Ft. Kerekes László segédpüspök celebrálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában