MCC

2023.02.25. 09:30

Hárman a Paks 2-ről, új helyen

A Mathias Corvinus Collegium, amely alapvetően a tehetséggondozást, tehetséges fiatalok ismereteinek gyarapítását tűzte célként zászlajára a nagyközönség számára is szervez igazán érdekes előadásokat.

Sz. L.

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója. (Fotó: MW)

Ilyen lesz hétfőn délután, Szekszárdon, az a fórum ahol három szakember az évszázad legnagyobb beruházásának számító Paks2-ről tart fórumot. Ők három szempontból érintik az évszázad hazai beruházásaként is emlegetett projektet. Így szó lesz az előkészítés jelenlegi státuszáról, az atomenergia környezetre gyakorolt hatásáról, és a gigaberuházás gazdasági vonzatairól is.

A Paks2 kommunikációs igazgatója, Rákóczi Péter a hazai energiaellátás biztonságának növelése mellett arról is beszél majd, hogy az európai zöld megállapodás végrehajtása elképzelhetetlen a jelenlegi hazai nukleáris kapacitás további fenntartása és bővítése nélkül. 

Szepesi Balázs, az MCC Közgazdasági Iskolájának vezetője azt fejti ki, milyen gazdasági hatása lesz az építkezésnek a térségre, milyen feladatot és milyen lehetőséget jelent a környék számára, mit kínál az új erőmű és az azt kiszolgáló infrastruktúra az itteni vállalkozások, települések számára, hiszen a térség jövőjének egyik kulcskérdése, hogyan nyerhetnek minél többet a beruházás révén. 

Litkei Máté, az MCC Klímapolitikai Iskolájának vezetője pedig azt taglalja, hogy bár a nukleáris energiával előállított villamos energia biztonságos és klímabarát, mégis a biztonsági és a környezetvédelmi kockázatok jelentették a közelmúltban a legnagyobb aggályokat, mert az atomenergia megítélését számos politikai oldal próbálta befolyásolni. Az energiaválság rávilágított ennek az energiaforrásnak nélkülözhetetlen szerepére, s a beszélgetés során azt vizsgálja, melyek az előnyei és a hátrányai az atomerőműnek.

Az előadás, miként az MCC valamennyi előadása, ingyenes, de előtte interneten regisztrálni kell. A mostani fórumra ezt olyan sokan tették meg, hogy új helyet kellett keresni. Így az nem a Hunyadi utcában, hanem a Béla király téren, a városháza dísztermében lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában