Duna-part

2023.02.23. 12:37

Löszpartfal: a megelőzésen is múlik a katasztrófa elkerülése

A Duna nyugati partját végigkísérő, sok méter magas, jobbára agyagos altalajra rakódott löszös magas partok minden itt élőnek ismerősek. Ezek állandó, természetes mozgásban vannak, és az alattuk felgyülemlő talajvíz gyorsítja ezt a mozgást.

Duol.hu

A dunaföldvári Mély útnál tapasztalt löszfalomlás magánterületen történt a közelmúltban (Fotó: Gallai Péter)

Kétségtelen, a gyönyörű panoráma, az álmosan hömpölygő folyó, a felkelő nap vízen tükröződő látványa rendkívül vonzóvá teszi a Duna partján lévő települések közvetlen vízparti ingatlanjait, amelyek értéke messze meghaladja egy átlagos, belterületi ház vagy telek árát. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a víz az nagy úr, és ezzel számolniuk kell a vízparti élet szerelmeseinek is.

A Duna nyugati partját végigkísérő, sok méter magas, jobbára agyagos altalajra rakódott löszös magas partok minden itt élőnek ismerősek. Ezek állandó, természetes mozgásban vannak, és az alattuk felgyülemlő talajvíz gyorsítja ezt a mozgást. Nem beszélve az időnként lehulló extrém mennyiségű csapadékról, amely szintén előrevetíti az amúgy is potenciális partfalcsúszás valószínűségét. A közelmúltban több környékbeli, Duna menti településről is arról érkeztek hírek, hogy megmozdult a part.

– A támfalunkat két európai uniós pályázatból megerősítettük a dunaföldvári Piac tér feletti részen. Azóta nem tettünk semmilyen védelmi intézkedést, nem is volt rá szükség. Az önkormányzat csak akkor avatkozik közbe, ha a löszfalcsúszás közterületet érint vagy közműveket veszélyeztet. Magánterületen a védekezés, a takarítás a tulajdonos feladata. Természetesen, ha bejelentés érkezik hozzánk hivatalosan a lakosság részéről, azt is kivizsgáljuk és jegyzőkönyvet készítünk. De egyeztetve az illetékes műszaki osztály munkatársaival, ilyen megkeresést a közelmúltban nem kaptunk. A Mély útnál történt omlás magántulajdont érint, és nem veszélyeztet önkormányzati közművet – fejtette ki Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt.

A teljes cikk a duol.hu hírportál oldalán olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában