Közössségépítés

2023.02.19. 15:40

Vármegyénk közművelődési szakemberei gyűltek össze

Szakmai napot tartott Sióagárdon a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Tolna Vármegyei Igazgatósága február 16-án, csütörtökön Sióagárdon. A rendezvényen több mint hatvan településről vettek részt polgármesterek, intézményvezetők és közművelődési szakemberek.

Farkas Eszter

Több mint hatvan Tolna megyei településről érkeztek résztvevők a szakmai napra (Beküldött kép)

Kora délelőtt vette kezdetét a szakmai nap, melyet Kuti Imréné, az NMI vármegyei igazgatója nyitotta meg, majd Gerő Attila, Sióagárd polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. 

– A szakmai napra a megye összes településének polgármestereit, kulturális szakembereit invitáljuk minden évben kétszer, egyszer ilyenkor év elején, kora tavasszal és egyszer ősszel. A nap célja bemutatni azokat a lehetőségeket, rendezvényeket, programokat, képzéseket, amelyek hozzájárulnak a közösségépítéshez – tájékoztatta lapunkat az NMI vármegyei igazgatója.

Kuti Imréné elmondta, fontosnak tartják, hogy a bábozás, mint kulturális tevékenység nagyobb hangsúlyt kapjon és meghonosodjon vármegyénkben is. – Emiatt is gondoltunk arra, hogy egy bábelőadással nyitjuk meg a napot és felkérésünkre a Kendermag Pedagógus Bábcsoport tartott egy rövid kis kedvcsinálót, egy bemutató előadást. Az idei évben Európa Kulturális Fővárosában, Veszprémben képviseli majd vármegyénket a Decsi Bíborvég Általános Iskola bábcsoportja Kozma Erzsébet, igazgatónő vezetésével májusban.

– Az idei év legfontosabb eseményei között muszáj megemlítenem a Tolna Vármegyei Értékek Napját, a rendezvényről már folynak a tárgyalások. Az biztos, hogy idén májusban Simontornyán lesz. Tavaly Váralján tartottuk és hatalmas sikere volt, akkor a jelentkezés feltétele egy film készítése volt.

A tavalyi év összegzéséből kiderült, mely képzéseknek volt a legnagyobb sikere megyénk kulturális szférájában, valamint a legsikeresebb programokat is górcső alá vették. Szintén 2022-ben a Magyar Falu Programban 101 település közül 100 nyújtott be pályázatot vármegyénkből.

– A Pajtaszínházban Újireg mutatkozhatott be a Nemzeti Színházban tavaly, és egy igazán megható darabot adtak elő a kilencven évvel ezelőtti betelepítésükről a Jászságból. A nézőtéren szem nem maradt szárazon. 

Kuti Imréné kiemelte, a Déryné programokat is szeretnék a vármegyében propagálni, ezért hívták meg Kolti Helga projektmenedzsert, aki nagyobb rálátást adott a rendezvény résztvevőinek. A tavalyi évben többek közt Bátaszéken, Decsen, Iregszemcsén és Tolna-Mözsön éltek a program nyújtotta lehetőséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában