Portré

2023.03.12. 11:30

Dr. Kelemen Endrét, a zsenit ismerhetik meg a könyv olvasói

Zseni érkezik címmel könyv jelent meg dr. Kelemen Endréről. A kötetről dr. Dobos Gyula helytörténész, a vármegyei levéltár nyugalmazott igazgatója írt bemutatót.

TN-információ

Zseni érkezik címmel jelent meg a dr. Kelemen Endre hematológus életét átfogóan bemutató könyv 2023 januárjában. A kötetet dr. Gömör Béla írta és szerkesztette. A szerző eredeti dokumentumok felhasználásával állította össze a kiváló hematológus élettörténetét. A családi háttér, tanulmányai bemutatása után önálló fejezetben szerepelnek a szegedi és budapesti évek történései. Tudományos teljesítményét nemcsak a Századfordító magyarok című ismeretterjesztő film alapján ismerhetjük meg, hanem a Magyar Tudományos Művek Tára összeállítás alapján hat saját és egy szerkesztett kötete mellett további 217 tudományos közlése mutatja.

Dr. Dobos Gyula ajánlja figyelmünkbe a könyvet (Fotó: Mártonfai D.)

Igazi emberi mivoltát, szakmai tekintélyét mutatja be az a 16 visszaemlékező beszélgetés, amelyet a szerző a professzor személyéről, munkájáról folytatott egykori munkatársaival, tanítványaival, kollégáival, köztük a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház kiváló, immár nyugdíjas belgyógyász, hematológus, diabetológus főorvosával, a PTE címzetes docensével, dr. Tornóczky Jánossal.

Dr. Kelemen Endre 1921. január 17-én született Szekszárdon. Szülei dr. Kelemen József, Szekszárd város tisztiorvosa és Kardos Klára voltak. 
Alap- és középfokú tanulmányait szülővárosában végezte. A Garay János Gimnáziumban letett érettségit követően, 1938-tól Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetem Orvosi Karán folytatta tanulmányait, ahol diplomáját „summa cum laude” minősítéssel 1944-ben szerezte meg. Orvosi pályájának kezdete 1945-ben Szekszárdhoz kötődik. Hamarosan a Szegedi Orvostudományi Egyetemre került. Az orvostudományok kandidátusa lett 1952-ben. Ő alapította és szerkesztette a második világháború után az első országos orvosi folyóiratot.

Számos fórumon eltúlozva 1956-os szerepvállalását a SZOTE-ról eltávolították 1958-ban. Ugyanezen évtől már a budapesti Orvostovábbképző Intézet adjunktusa, majd docense. Az orvostudományok doktora lett 1966-ban. Angliában tartózkodott 1966 és 1967 között, ahol Manchesterben ösztöndíjasként dolgozott. A Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. Belgyógyászati Klinikáján tudományos tanácsadó és egyben a SZOTE címzetes egyetemi tanára volt 1967-től. 

Dr. Kelemen Endre

Megannyi kutatási program fűződik nevéhez. A többi között tanulmányozta az embrionális vérképzést. Munkatársaival a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1974-ben speciális előkészítéssel sikeres hazai csontvelő-átültetést végeztek. Módszerük lényege világszerte azóta is alkalmazott eljárás volt. Az Országos Hematológiai Szakmai Kollégium elnöki tisztét töltötte be 1991-től. Az Országos Hematológiai és Vértranszfúziós Intézet (OHVI) tudományos főtanácsadója volt 1992-től. Az első nemzetközi thrombopoetin-konferencia elnöki tisztét szintén ő látta el 1995-ben. Munkája nemzetközi elismerését mutatja, hogy 1996-ban a Német Hematológiai Társaság tiszteletbeli tagjává választotta. Ő volt az elnöke a Csontvelőátültetési Alapítványnak. 

Hasznos, maradandó értékű munkásságát számos elismerés bizonyítja: Akadémiai-díj (1965), Hetényi Géza Emlékérem (1969), Jancsó Miklós-Emlékérem és Jutalomdíj (1985), Markusovszky-díj (1985), Szekszárd dísz­polgára (1988), Semmelweis-emlékérem (1990), Marschalkó Tamás-emlékérem (1991), Széchenyi-díj (1992), Markhot Ferenc-emlékérem (1993), Eötvös József-koszorú (1995), Szent-Györgyi Albert-díj (1996). 

A fővárosi László kórházban 2000. január 30-án tüdőödémában hunyt el. A Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában február 15-én búcsúztatták, majd 16-án a szekszárdi alsóvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az utókor tiszteletét mutatja, hogy szülővárosában utcát neveztek el róla, és ő az Egészségügyi Szakközépiskola névadója. A Mérey utcai egészségügyi intézmény, a Dr. Kelemen József Idősek Otthona az édesapjáról kapta a nevét. A professzor élete végéig támogatója volt az otthonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában