Teol.hu videó

2023.04.25. 13:30

Szent György napi vigadalmat tartottak a vármegyeházán (Video)

Szent György napi vigadalom volt hétfőn délután Szekszárdon, a vármegyeháza udvarán. Királylányok, tündérek, királyfik, bajnokok, a középkor és a mesevilág jellegzetes figurái elevenítették fel a múltat, játszva az évezredes emlékeket őrző kövek között.

Szepesi László

Királylányok, tündérek, királyfik, bajnokok, a középkor és a mesevilág jellegzetes figurái elevenítették fel a múltat. (Fotó: M. D.)

A Szekszárdi Waldorf Óvoda, Általános Iskola kicsinyei, diákjai idézték meg a sárkányölő szent emlékét. A katona szentét, aki legyőzve a sárkányt, a hit erejével véget vetett a démonok, a gonosz uralmának. A Waldorf iskolában hagyomány, hogy megülik a jelesebb ünnepeket, így Szent Mihály, Szent Márton, s most Szent György napját is.

Az ünnepet az óvodások kezdték egy mesével, majd az iskolások szerepeltek, játszottak évfolyamonként, szépen, sorban. Volt körjáték is, ahol – még a felnőtteket, a szülőket is bevonva – lépkedtek, forogtak, énekeltek a gyerekek. Másutt bajvívás volt, olyan dárdával, amely nem szúró hegyben, hanem puha párnában végződött, s a bajnokoknak sem a száguldó paripáról, hanem néhány tíz centi magas fatuskóról kellett letaszajtani az ellenfelet.

Kivonult a fafaragó műhely, az iskolában ugyanis a nebulók kézügyességét javítandó faragnak, vésnek, készítenek fakardot, fatálat, fatányért, sámlit is. A ráspolyok, reszelők, faragókések, kis gyaluk most arra szolgáltak, hogy a szülőknek, érdeklődő felnőtteknek is megmutassák az iskolások, hogy milyen ügyesek.

Odébb gyöngyöt fűztek, makramét csomóztak, volt kézműves kirakodóvásár, s mert ugye a gondos szülő mit meg nem tesz gyermekéért, a waldorfosok játékos délutánját a Szekszárdi Gitárkvartett tette hangulatosabbá.

Gondot a borongós időjárás okozohatott volna, de szerencsére az ég csatornái majdnem a játékok végéig zárva maradtak, s bár a hétvégi szinte nyárias idő hűvösebbre fordult, ez az ünnepet nem rontotta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában