Teol.hu videó

2023.05.08. 20:00

A helyi közösségekről szól a hét a Babitsban (videó)

A közösségi kezdeményezésekre, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, melyet Szekszárdon május 8–14. között tartanak meg. Az idei évben a Petőfi 200 emlékévhez csatlakozva szervezték a programokat.

Farkas Eszter

A programsorozat rendezvényeit a hét folyamán, Szekszárdon több helyszínen: a kulturális központban, a Művészetek Házában, a Szent István téri sétányon, valamint a Prométheusz parkban tartják meg. Elsődleges céljuk a közösségek fontosságának és a bennük rejlő értékeknek a hangsúlyozása, valamint megteremteni a közös találkozás, a tartalmas és hasznos időtöltés lehetőségét a különböző klubok, csoportok, szervezetek számára.

Fotó: Mártonfai Dénes

A hétfői napon a Szenior örömtánc, a Platán Nyugdíjas Klub, a Bartina Néptánc Egyesület és az Iberican Táncegyesület mutatkozhatott be.

– A Közösségek Hete alkalmából az érdeklődők számára – mint a szülők és hozzátartozók – bepillantást engedünk az együttesünk életébe a próbáinkon keresztül. Hétfőn és kedden a Gyermek, a Töpörtyű, a Sihederek, az Aprók és az Ifjúsági csoportjaink próbáiba nyerhetnek betekintést - tájékoztatta lapunkat Tóth-Mihó Erika, a Szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület művészeti vezetője, majd hozzátette: a hétvégi főzésen is részt vesznek felnőtt táncosaink, akik délután moldovai táncokat mutatnak majd be, a férfikarunk pedig legénytáncokat. A Sihederek csoportja - 24 növendékünk - aznap Szegeden fog fellépni a Százszorszép Néptánc Fesztiválon.

A hét során 

Május 22-ig tekinthető meg a kulturális központ Márványtermében a Második Tavaszi Kiállítás, mely a Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület munkáit mutatja be. Május 8 és 12. között a különböző szakkörök, kórusok, művészeti egyesületek és zenekarok nyílt próbái és foglalkozásai zajlanak.

A közösségekben rejlő értékekre hívják fel a figyelmet

„Első pillantásra két teljesen eltérő témát kapcsolunk össze, azonban szoros összefüggés van a Petőfi-emlékév alapkoncepciója és a Közösségek Hete szellemisége között. A közösségek összetartó ereje ugyanis abban a nemzeti, nemzetiségi, helyi, illetve közösségi identitásban rejlik, amely Petőfire és korszakára olyannyira jellemző. Fontosnak tartjuk azonban, hogy ez ne jelentsen sem kirekesztést, sem pedig az egyes közösségek elszigetelődését. 

Ezért szem előtt tartjuk az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azon megállapítását is, miszerint: “Egyre változatosabb társadalmunkban elengedhetetlen a sokszínű, változatos és dinamikus kulturális identitással rendelkező emberek és csoportok közötti harmonikus kölcsönhatás biztosítása, ahogy együttélésre való hajlandóságuké is.” Másrészt a “lobogó zseni” jelleme, mind pedig a “dinamikusan változó történelmi korszak” a Közösségek Hete ötletes és kreatív, valamint korszerű, a változásokra reagáló és folyamatosan megújuló törekvéseivel cseng össze, mindezek pedig a haladás szóban összegződnek.

A Közösségek Hete célja 2023-ban az, hogy egyedi, helyi, kulturális közösségi programokkal felhívja a figyelmet a közösségekben rejlő értékekre, azonban mindezt a Petőfi 200 emlékév programívéhez kapcsolódva valósítsa meg” - írja a közösségekhete.hu.

A videóért görgessen lejjebb!

Programok 

Május 8. (hétfő)

09:00-10:00 Szenior örömtánc (Bödő terem)

14:00-16:00 Platán Nyugdíjas Klub (Parászta terem)

14:30-16:30 Bartina Néptánc Egyesület – Gyerekcsoport (Bödő terem)

16:30-18:00 Bartina Néptánc Egyesület – Töpörtyű csoport (Bödő terem)

16:30-18:30 Bartina Néptánc Egyesület – Sihederek csoport (Rendezvényterem)

18:00-19:00 Iberican Táncegyesület - középső csoport (Bödő terem)

19:00-20:00 Iberican Táncegyesület - nagycsoport (Bödő terem)

Május 9. (kedd)

10:00-11:30 Mentálhigiénés Műhely - Szenior örömtánc (Bödő terem)

15:00-17:00 Tücsök Zenés Színpad – Gyerekcsoport (Páskum terem)

16:00-17:00 Bartina Néptánc Egyesület – Aprók csoport (Bödő terem)

18:00-19:00 Bartina Néptánc Egyesület – Ifjúsági csoport (Bödő terem)

Május 10. (szerda)

16:30-18:30 Sakkszakkör (Sakk terem)

18:00-21:00 Szekszárdi Madrigál Kórus (Parászta terem)

Május 11. (csütörtök)

14:00-16:00 Szívküldi Dalkör (Parászta terem)

14:30-16:30 Hímző szakkör (Remete terem)

18:00-20:00 „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus (Páskum terem)

Május 12. (péntek)

16:00-18:00 Tücsök Zenés Színpad – Ifjúsági csoport (Páskum terem)

Szombaton a Petőfi Kedvence gulyásfőző versennyel, kulturális programokkal és a Humánszolgáltató Központ családi napjával zárulnak az események.

A további programok a kulturális központ weboldalán tekinthető meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában