Egészség

2023.05.30. 11:39

Csúcskategóriás ultrahang készülékkel dolgozhatnak a szekszárdi kórházban

Dr. Horváth Gina, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Radiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa örömmel mutatta be a kategóriájában legmodernebb technikának számító ultrahangot, ami két hete érkezett Szekszárdra.

TEOL

– Az egész gépet gyerekdiagnosztikára kalibrálták. A benne lévő szoftverek segítségével a legoptimálisabban lehet vele dolgozni a gyerekgyógyászatban – emelte ki a főorvosnő. Hozzátette, az eszköz négy különböző ultrahangfejet, egy konvexet, két lineárisat és egy szektorfejet tartalmaz.

Dr. Horváth Gina osztályvezető főorvos az új készüléknél. Fotó: tmkorhaz

– Ezzel az ultrahanggal kiválóan tudunk elemezni hasi részeket, koponyát, csípőt, és ami egy újdonság ennél a gépnél, hogy ősztől már kontrasztanyagos vizsgálatokat is fogunk vele végezni. Ezt az úgynevezett CEUS-t, vagyis kontrasztanyagos szoftvert nem minden ultrahang készülékbe teszik bele alapértelmezettként, úgy kell utólag megvásárolni. A Szekszárdon pár napja beüzemelt eszközben viszont már alapból benne van – ismertette dr. Horváth Gina.

Az eszköz segítségével Tolna vármegyében elsőként Szekszárdon lehet majd cisztográfiás, vagyis kontrasztanyagos húgyhólyag feltöltéses vizsgálatokat is elvégezni. Korábban ezeket a beavatkozásokat csak röntgensugárral tudták kivitelezni, amely nagy sugárterhelést jelentett a gyermek szervezetének. Az új gép azonban nem bocsát ki semmilyen káros anyagot magából, teljesen veszélytelen eljárás, csakúgy, mint maga a kontrasztanyag. Ezen felül pedig a készülék egyik lineáris feje olyan magas felbontású képalkotást tud, hogy gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt alkalmas az ízületek vizsgálatára is, hangsúlyozta a főorvosnő.

– Ilyen szuper gépe még nem volt a szekszárdi kórháznak, ami ennyi mindent, ilyen minőségben tudna. Az előbb felsoroltakon túl, képes még elasztográfiára is, a szövetek rugalmasságának vizsgálatára. Tökéletes képalkotó eljárásával következtetni lehet például egy pajzsmirigy göb, vagy egy máj szerkezetre. Egy további újdonság a panoráma felvétel készítése, amelyet például a nyak vizsgálatánál tudunk kamatoztatni – sorolta dr. Horváth Gina. 

Az ultrahang készülék CEUS részének van egy speciális technikája, amit el kell sajátítani, ezért a gép kezelői hamarosan a pécsi klinikán tanulják meg az ottani kollégáktól a fortélyokat. A begyakorlás azért is szükséges, mert a kontrasztanyag annyira drága, hogy fontos megismerni a helyes és gazdaságos működtetést.

A modern gyerekgyógyászati ultrahang május közepén állt munkába a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Gyerekosztályán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában