Szekszárdi Törvényszék

2023.05.11. 12:39

Közel hárommillió forint vagyoni hátrányt okozott

Versenytárs utánzásának bűntette és ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt halmazati büntetésül 230 napi tétel, összesen 4 millió 600 ezer forint pénzbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélt a másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék egy Tolna vármegyei vállalkozót, továbbá kötelezte a sértettnek okozott kár megtérítésére.

Hanol Erzsébet

Másodfokon döntött a Szekszárdi Törvényszék. (Illusztráció: Shutterstock)

A pénzbüntetést meg nem fizetése esetén fogházban letöltendő szabadságvesztésre kell átváltoztatni akként, hogy egy napi tétel összeg helyébe egy nap szabadságvesztés lép.

Dr. Bajusz János sajtótitkár a szerdai tárgyalásról elmondta, hogy a vádlott férfi tulajdonosa és ügyvezetője egy helyi kft-nek, amely többek között háztartási cikk nagykereskedelmével, vegyes termékkörű nagykereskedelemmel és vegyiáru nagykereskedelmével foglalkozik. A sértett egy budapesti székhelyű gazdasági társaság, amely többek között mezőgazdasági vegyitermék gyártásával foglalkozik. A cég 2001 óta gyártja és forgalmazza rovarirtó porzószerét, amellyel kapcsolatban védjegybejelentési eljárást nem kezdeményezett, viszont azt szabadforgalmú irtószernek minősítették.

A két kft. 2002-2003 óta kereskedelmi kapcsolatban állt egymással, a vádlott cég maga is forgalmazta a sértett kft. által gyártott termékcsaládot. A két ügyvezető 2018 májusában megbeszélést folytatott, és a vádlott felvetette annak lehetőségét, hogy szüksége lenne saját márkás porzószeres termékre. Felmerült, hogy a sértett termékét a vádlott kft. logójával látják el és azt a vádlotti cég úgy fogja árulni, az együttműködés azonban meghiúsult.

A vádlott kft. 2019-ben megkezdte egy rovarirtó termék forgalmazását, amely nagyban hasonlított a sértett által gyártott termékhez. A flakonok és a címkék is szinte teljesen megegyeztek, akárcsak a termékek neve. A vádlott kft. 2019. április 24-e és 2022. október 21-e között értékesítette a terméket. Összesen 25 ezer darab terméket szerzett be nettó 5 millió 45 ezer forintért, és 22 651 darabot értékesített 7 956 940 forintért. A sértett cég által elszenvedett vagyoni hátrány így 2 911 940 forint volt.

A járásbíróság elsőfokú ítélete ellen a vádlott és védője részben felmentés, részben a büntetés enyhítése, részben a polgári jogi igény elutasítása végett jelentett be fellebbezést. A másodfokú bíróság helybenhagyta a Szekszárdi Járásbíróság elsőfokú ítéletét. A vádlott és sértett gazdasági társaság között tisztességtelen piaci magatartás és személyiségi jogok megsértése miatt polgári peres eljárás is van folyamatban a törvényszéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában