Ünnepélyes átadó

2023.05.18. 20:11

Közel hetven óvodás javát szolgálja a fejlesztés

A gyermeknevelés támogatása a Magyar Falu Program egyik célja. Ennek példája, hogy Őcsényben megújulhatott az óvoda.

Hanol Erzsébet

A Magyar Falu Programnak köszönhetően megújult a település óvodája. Korszerűsítették a fűtésrendszert, felújították a tornaszobát, előtető és új kerítés épült, udvari járda és csapadékvíz-elvezetés készült, valamint bővült a parkoló. Fülöp János polgármester meghívására Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Horváth István, a térség országgyűlési képviselője is részt vett a csütörtöki átadón.

Gyopáros Alpár (k) kormánybiztos, Horváth István (j) parlamenti képviselő és Fülöp János, Őcsény polgármestere mondott ünnepi beszédet. Fotó: Mártonfai Dénes

Köszöntőjében a kormánybiztos kiemelte, hogy a Magyar Falu Program kihirdetésekor célul tűzték ki, hogy megállítsák a kistelepüléseken a drasztikus létszámcsökkenést. Őcsény is remek példa erre, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2003-ban még 2600-an lakták a községet, ám 2010-re 2300-ra esett vissza a lakosságszám. Mostanra viszont sikerült megállítani a csökkenést, sőt, jelenleg 2400-an lakják a falut. A háromcsoportos óvodába jelenleg 68 gyerek jár, emellett minibölcsőde, bölcsőde is működik a településen, így az utánpótlás biztosítottnak látszik. Gyopáros Alpár szerint ezért is fontos, hogy olyan fejlesztéseket segítsenek elő a programmal, amelyek a gyermeknevelést támogatják.

Horváth István azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Falu Program az a kezdeményezés, amely a legtöbb vidéki emberhez eljut. A választókerületében lévő mind a tizennégy kistelepülésen történt valamilyen fejlesztés tavaly ennek révén. Összesen 44 projekt valósult meg 550 millió forint értékben. A következő kiírások során pedig arra törekednek, hogy azok a már elért eredményekhez kapcsolódjanak.

Az őcsényi önkormányzat 33 millió forintot nyert el a Magyar Falu Programban az óvoda felújítására, emellett az Őcsényi Óvodásokért Alapítvány további hatmillió forintot, ennek köszönhetően épült meg az új kerítés, az önkormányzat pedig hatmillió forintos önerőt fordított az intézmény melletti parkoló bővítésére – ismertette Fülöp János. Mint mondta, az elmúlt időszakban többek között eszközbeszerzést, játszótér és járdafelújítást tett lehetővé a Magyar Falu Program. 

Jelenleg is vannak folyamatban lévő beruházásaik, és idén is szeretnének a beltéri utak és járdák rendbetételére pályázni, hiszen van még három utca, amely felújításra vár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában