Beruházás

2023.06.20. 11:22

Indulhat a közvilágítás korszerűsítése Tolnán

Megkezdődhet a közvilágítás korszerűsítése Tolnán, miután a helyi képviselő-testület kiválasztotta a feladattal megbízandó céget.

Steinbach Zsolt

A kép illusztráció.

A képviselők még tavaly júliusban döntöttek arról, hogy közbeszerzési eljárást írnak ki a kivitelező kiválasztására. Akkor arról is döntés született, hogy – mivel sem pályázati pénz, sem a megfelelő mértékű saját forrás nem állt rendelkezésre – úgynevezett klasszikus ESCO konstrukcióban történjen a beruházás finanszírozása. Ennek lényege, hogy a teljes projektet – a tervezéstől a kivitelezésen át az üzemeltetést és a karbantartást, valamint a finanszírozás megszervezését is – egyetlen cég végzi, saját forrásból. Az eszközök, azaz a led-es lámaptestek a cég tulajdonában vannak, az önkormányzat bérli azokat.

A tavaly júliusi döntés óta több tényező hátráltatta a közbeszerzés lefolytatását, de a folyamat most eljutott odáig, hogy ki lehetett választani a vállalkozót. Végül csak egy cég adott érvényes ajánlatot, így a nagykanizsai Enerin Investment Kft-vel köt a város bérleti és szolgáltatási szerződést.

A korszerűsített rendszer havi bérleti díja nettó 1,372 millió forint, az üzemeltetési díj nettó 192 ezer forint lesz havonta. A szerződés határozatlan időre, de legalább 15 évre szól. A kivitelezés, azaz a lámpatestek cseréje a munkaterület átadásától számítva 2 hónapot vesz igénybe, az új közvilágítási rendszer várhatóan ez év őszétől működik majd.

A korszerű lámpatestekkel az előzetes számítások szerint az eddigiekhez képest több mint 50 százalékos energiamegtakarítás érhető el. A közvilágítás minősége pedig nem lehet gyengébb, mint jelenleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában