Teol.hu podcast

2023.07.20. 19:00

Mégsem sajtból van a Hold!

Július 20-a a Hold világnapja a nemzetközi naptárban.

Szeri Árpád

Dömény Gábor csillagász (Fotó: Wehovszkyné Tóth Tímea)

Ezt az égitestet Tolna vármegyei csillagász is hosszú ideig figyelemmel kísérte. Ez a személy nem más, mint Dömény Gábor, aki az elmúlt évtizedekben rendezvényei, távcsövek telepítésével tartott szabadtéri bemutatói, valamint ismeretterjesztő előadásai révén generációk tekintetét fordíttatta az ég felé.

Iskoláit Budapesten végezte, a műegyetemen szakoktatói diplomát szerzett. Asztronómiai ismereteit a fővárosban egy olyan legendás személyiség gyarapította, mint a mesterének tartott dr. Kulin György, számos kisbolygó és egy üstökös felfedezője, a csillagászat fáradhatatlan népszerűsítője, a magyar amatőrcsillagászat atyja.

Dömény Gábor 1991-ben jutott el odáig, hogy „főállásban" csillagászkodhasson. Ekkor üresedett meg egy állás a bajai obszervatóriumban, ahol egy éven át éjszakai asszisztens volt. Szekszárdra 1992-ben jött, az akkor felújított bemutató csillagdába, melynek vezetője lett. Ez a létesítmény ma már nem működik, viszont megmaradtak Dömény Gábor feljegyzései és főképpen emlékei az általa itt végzett munkáról.

A Hold világnapja alkalmából, a teol.hu podcast műsorában nemcsak a Föld hű égi kísérőjéről, annak ismérveiről, geológiai összetételéről beszél, hanem a csillagászat fejlődéséről, új irányairól és arról is, hogy egyáltalán létezne-e földi élet, ha nem lenne Hold?  

Korábbi beszélgetéseinket ide kattintva találja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában