Államalapítás

2023.08.21. 16:40

Ma is korszerűek István király gondolatai

Vasárnap este Tamásiban, a rendezvénytéren kenyéráldással és szenteléssel egybekötött augusztus 20-i megemlékezést tartottak.

Porga Ferenc polgármester (Archív felvétel)

Ünnepi beszédében Porga Ferenc polgármester az ezer év elteltével is példát adó uralkodónkat jellemezte. Mint mondta, Szent István minden bizonnyal bölcs, céltudatos és előrelátó volt. Mert tudta, hogy Magyarország, a magyarság csak akkor maradhat fenn, ha keresztény hitre tér. Vívódó egyéniség lehetett, aki, ha szükség volt rá, erőskezű is tudott lenni. Mély vallásosság is jellemezte, hiszen hit nélkül nem győzhetett volna ellenségei felett.

– Kiváló stratéga, jó taktikus is volt, aki tudta, hogy az ország függetlenségének megőrzése érdekében egyszerre kell megfelelnie a nyugatról és keletről érkező nyomásnak, mely hatalmi központokat akkor nem Brüsszelnek és Moszkvának, hanem Rómának és Bizáncnak hívták – húzta alá a város vezetője. 

– Amikor a szent király jellemét, uralkodásának lényegét akarjuk megragadni, azt ajánlom, hogy fiához, Imre herceghez írt Intelmeire fordítsuk figyelmünket. Ebben a néhány oldalas írásban annyi modern gondolat van, hogy azt jó szívvel ajánlhatjuk a XXI. század emberének figyelmébe is. Ma is helytálló jellembeli tulajdonságok: türelem, erő, alázat, mértékletesség, szelídség, becsületesség, szeretet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában