Főzőverseny

2023.09.10. 11:30

Pörköltek taroltak az idei Forgó Fesztiválon

Két első helyet is kiosztott a zsűri a závodi Forgó Fesztivál főzőversenyén indulók között. Az erős mezőnyben egy vegyespörkölt és egy vaddisznópörkölt nyerte el legjobban az ítészek tetszését.

Rónai Gábor

Huszadik alkalommal rendezték meg az eseményt Závodon (A szerző fotója)

Sosem volt még ilyen korábban, két csapat is egyforma pontszámot kapott a leadott ételmintájára a szakavatott zsűritől, így két első helyet is kiosztottak a jubileumi Forgó Fesztivál főzőversenyén. László Attila polgármester a díjátadó után azt mondta, az idei évben nagyon magasra került a léc, az indulók igazi ételkülönlegességeket tettek le az asztalra. 

A Szász Százalék vegyespörköltje és a nagymányoki Fakanál Forgatók vaddisznópörköltje is kiválóra sikeredett, amiről mi is meggyőződhettünk a helyszínen. De igazából a huszonnyolc induló – a környékbeli falvak mindegyike eljött, nagymányoki, mucsfai, aparhanti, teveli, lengyeli csapat is nevezett – bármelyike nyerhetett volna, hiszen szívüket-lelküket beletették az étkekbe. A második helyet a Mucsfáért Egyesület érdemelte ki szintén egy vegyespörkölttel, míg a harmadik Závod Község Önkormányzata lett – ők töltött káposztával neveztek, amelyből háromszázhúszat töltöttek be. 

Két különdíj is gazdára talált: az egyiket a Hali Csali, azaz Borbandi Gergely és családja kapta kiváló halászléjükért, a másikat pedig a Jóbarátok vegyespörköltje érdemelte ki. László Attila hangsúlyozta, hogy a Borbandi család a kezdetek óta főzi a halászlevet a fesztiválon, eddig még egy alkalmat sem mulasztottak el, idén például tizenkét kiló hal került a bográcsukba. 

Kiváló volt a hangulat egész nap a település szívében, a színpadon szinte megállás nélkül váltották egymást a kultúrcsoportok, óriási siker volt este Meggyes Csabi fellépése, aki olykor a közönség soraiban énekelte ismert slágereit, de nagy tapsot kapott a Fonogram-díjas, erdélyi születésű László Attila (a polgármesterrel való névegyezés csak véletlen), a tizennégy éves, fantasztikus hangú Forray Dóra, és a helyi kedvenc, a falu büszkesége, Jordáki Katinka is. Utóbbi még a Hangszerelem Stúdióval is énekelt egyet – mondani sem kell, hogy ők is fantasztikus koncertet adtak. A napot a Neonverebek, a Costa Kolibri és a The Rockware fellépése zárta. 

Nincs szükség reklámra, nem kell a fél vármegyét teleplakátolni, mint tíz évvel ezelőtt, ma már mindenki tudja, hogy szeptember második hétvégéjén jön a Forgó Fesztivál. Ezt is a polgármester mondta, hozzátéve, hogy a Forgó idén is igazolta, hogy helye van Závod szívében, s a vármegyei programok palettáján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában