Teol.hu videó

2023.09.18. 16:13

Sikeres volt a négynapos rendezvény (videó)

Az előzetes adatok szerint több tízezren látogattak ki a Szekszárdi Szüreti Napok 2023 négynapos programsorozatára. Az eseményen csak kisebb intézkedéseket igénylő esetek történtek. Keddtől már feloldják a vármegyeszékhely főútjainak lezárásait, elbontják a pavilonokat, a Béla király téri színpadot.

Brunner Mónika

Kitűnő programok várták az érdeklődőket.

Fotó: Kiss Albert

Berlinger Attila, a Babits Mihály Kulturális Központ ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy kedd reggeltől valamennyi úttest újra járható lesz, a Szekszárdi Szüreti Napok miatti útlezárások hétfőn éjfélig tartanak. 

Napokba telik, míg érkeznek a pontos adatok, hogy hányan látogattak el a fesztiválra, jelezte az ügyvezető. Rendkívüli esemény nem történt, balesetről nincs tudomásuk. Kiemelte, hogy a Zöld város projekt, Szekszárd belvárosának felújításával párhuzamosan sikeresen megoldották, hogy a rendezvény új helyszínekre is települhessen. A hagyományosan a Szent István téren elhelyezett pavilonok a négysávos Széchenyi utcára kerültek. Megtalálták a helyüket az árusok, a kézművesek, a vidámpark is. A szereplők, akikkel beszéltek, kilencven százalékban elégedettek voltak az új helyszínekkel. 

A partnerekkel való egyeztetések és elemzéseket követően derül majd ki, hogy a jövő évben melyik helyszíneket találják alkalmasnak az önkormányzat vezetői és a szervezők.   – Korábbi években is felmerült már gondolatként, hogy a zenei produkcióknak próbáljunk újabb helyet találni, ugyanis a Béla király téri borudvarban a korábbi években a legnagyobb koncertek túlzsúfoltságot okoztak, az idén pedig a Zöld város projekt miatt nem tudtuk a Wosinsky Mór múzeum mellé tenni a nagyszínpadot.

A Piacteret így már a Pünkösdi Fesztiválon is teszteltük zenei rendezvénytérként és sok tapasztalattal gyarapodtunk. Általában véve elégedettséget tapasztaltunk ezzel kapcsolatban és az elképzelés fontos eleme volt, hogy adjunk a fiataloknak több lehetőséget az önfeledt szórakozásra. Örömünkre a négy napon át rengetegen látogatták a Piactéri zenés programokat. A Béla király téren a tér hangulatához jobban illő produkciók mellett a városunk büszkeségét jelképező csodálatos borokat és finom ételeket lehetett megízlelni, kiváló helyszíne volt a családi, baráti találkozásoknak és a jó beszélgetéseknek – tette hozzá.

Berlinger Attila igazgató kiemelte, hogy a hagyományt, a bort és a művészetet éltető rendezvénysorozat egyik legjobban várt és idén végre újra megvalósuló eseménye a szombati szüreti felvonulás volt, amely több mint kétezer résztvevővel délután három órától indult a Béla király térről a Bezerédj utca irányába, majd ezúttal a Béri Balogh Ádám utcától egészen a Szent-Györgyi Albert utcáig. A Szekszárd és térsége színe-javát bemutató színpompás menet zenével, tánccal, ostorosokkal, lovasfogatokkal, óriásbábokkal, civil szervezetekkel, néptánc együttesekkel és zenekarokkal, Szekszárd város vezetőségével, a városi intézmények formációival, iskolákkal, óvodákkal, borrendekkel, a Szekszárdi Borászok Céhével vonult végig a szekszárdi utcákon. 

– A szüreti napok minden évben számos téren okoz nehézségeket, akár a felvonulás, akár a hangos zene, akár az útlezárások révén, ami a hétköznapokhoz képest jelentős korlátozásokat jelent, és ahhoz, hogy a város legnagyobb ünnepe megvalósuljon, mindenkinek az átlagosnál több toleranciára és megértésre van szüksége. Azt szeretném hangsúlyozni, nagyon fontos, hogy érezzük magunkénak az eseményt, és minden évben próbáljuk meg ebben a néhány napban megérteni, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvény korlátozásokkal jár – mondta. 

Hozzátette: a rendezvény sikeres volt, ami nagyban köszönhető Szekszárd önkormányzata, valamint a lokálpatrióta cégek támogatásának, az egyéb bevételeknek, valamint a kiváló időjárásnak, amely négy napon át tartott, utóbbi önmagában már fél sikert jelentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában