Hajdan

2023.12.02. 15:45

Az erőmű 86 százalékos kihasználtsággal szolgáltat áramot

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Fotó: MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

35 ÉVE „a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek üzemviteli biztonságát felülvizsgáló csoportja (OSART) magyar kérésre szakértői bizottságot küldött ki a Paksi Atomerőmű ellenőrzésére” – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1988. december 3-i száma. „Maurice Rosen, a NAÜ főigazgató-helyettese és Michael Haydin, a szakértői csoport vezetője foglalta össze a vizsgálat tapasztalatait. A vizsgálatokon szerzett általános benyomások alapján bebizonyosodott, hogy szigorú nemzetközi szabványoknak megfelelően, tehát magas biztonsági követelmények szerint üzemeltetik a paksi reaktorblokkokat. Elismeréssel méltatták, hogy az erőmű 86 százalékos kihasználtsággal szolgáltat áramot, ami nemzetközileg is kiemelkedő eredmény, hiszen az Egyesült Államok fejlett energiarendszerében is csak átlagosan 70 százalékos az erőművek kihasználása. Hasonlóképpen nagy eredménynek minősül, hogy a reaktorblokkoknál évente alig két alkalommal fordul elő olyan nem tervezett leállítás, amelyet valamilyen rendellenesség, szivattyú, vagy más kisebb berendezés hibája okozott. A magas színvonalú üzembiztonságot – amint a szakértők megállapították – a rendszeres és nagyon gondos karbantartással alapozták meg a paksiak.”

35 ÉVE Aparhanton, az iskola szomszédságában tornacsarnokot avattak – számolt be a gyarapodásról a Tolna Megyei Népújság 1988. december 5-i száma. „Akkora esemény ez a faluban, mintha templomot építettek volna – így összegezte az összefogás, a szinte erőn felüli munka értékét Kitanics Lajos iskolaigazgató. Az ünnepélyes alkalomra felvonult az iskola 276 tanulója, akik eddig a folyosón, jó időben az udvaron töltötték a testnevelésórákat, természetesen a pedagógusok, akik, ahol tudtak, segítettek a munkában és az aparhanti Búzavirág Termelőszövetkezet tagjai, akik kivitelezőként minőségi munkát adtak ki a kezükből alig másfél év után. Néhányan meg is jegyezték, ennyit számít, ha sajátját építi az ember...” 

35 ÉVE rangos MHSZ-kitüntetést kaptak Tolna megyei régészek – közölte a Tolna Megyei Népújság 1988. december 2-i száma. „A dunai feltárásokban, régészeti munkában résztvevő szakembereket és társadalmi munkában komoly szerepet vállaló dunaújvárosi búvárklub tagjait fogadta és kitüntette Kéri György vezérőrnagy, az MHSZ főtitkára. Ez alkalomból dr. Gaál Attila és Szabó Géza régészek, a Tolna megyei Múzeum munkatársai a Kiváló MHSZ-munkáért járó kitüntetés arany fokozatát kapták meg.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában