Visszatekintő – árpilis

2023.12.26. 18:23

Rügyfagyasztó volt az április, de legalább a lányok virultak

Húsvéti locsolkodás, verses programok, jubileumok és díj­átadók. Sorozatunkban ezúttal áprilisra tekintünk vissza.

Révészné Hanol Erzsébet

Szekszárdon lépett fel a Virsky Ukrán Állami Népi Együttes Fotó: MD

Fagyosan indult az április, ami komoly károkat okozott a gyümölcsösökben. Egy závodi gazdaságban például úgy próbálták megóvni a kajszikat, hogy hatszáz paraffingyertyát gyújtottak meg.

Egy závodi gazdaságban hatszáz paraffingyertyát gyújtottak meg

Lassanként aztán ideért a tavasz, és vele együtt kedves madaraink, a gólyák is. Beavattuk olvasóinkat Gerzson, a szekszárdi Czikk halasnál időző és étkező fehér gólya szokásaiba, és ismét írtunk Tóbiásról és Sáráról, a Gemenc webkamerán megismert fekete gólya párjáról. Ugyan eltűntek a kíváncsi szemek elől – mivel néhány éve egy másik fészekbe költöztek, ahol nem lesi kamera a mindennapjaikat –, de idén is visszatértek az ártéri erdőbe. A Gemenc Zrt.-t érintő hír volt az is, hogy egy uniós projekt révén százharminc madárodú telepítését kezdték el áprilisban. 

Afelől is megnyugtattuk olvasóinkat, hogy nem hervadnak el a lányok, hiszen a húsvéti ünnepkörhöz tartozó szokások közül ebben az évben sem maradhatott ki a locsolkodás. A húsvétot egyből a magyar költészet napja követte irodalmi délutánokkal, verses túrákkal, Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központban pedig QR-kód-fejtő játékra hívták a verskedvelőket.

A Bartina ifjú táncosai gondoskodtak róla, hogy ne hervadjanak el a lányok Fotó: Kiss Albert

Nem sokra rá Fedorka – Sosevolt Versnap Országos Találkozót rendeztek a vármegyeszékhelyen. A tizenegyedik alkalommal meghirdetett seregszemle döntőjében hatvankilenc település nyolcvanhat fiatalja bizonyította tudását, felkészültségét és ihletettségét.

Fedorka – Sosevolt Versnap Országos Találkozót rendeztek Fotó: KA

Április 2. az autizmus világnapja. A szekszárdi Esőmanók Egyesület ilyenkor többek között azzal hívja fel a figyelmet, hogy a Garay téren felvonulnak, magukra öltik az autizmushoz társított kék színt, illetve jótékonysági futást szerveznek, amelyre idén is több százan neveztek.

Idén is több százan neveztek az Esőmanók futására (Beküldött fotó)

Szent György napja a rendőrség napja, amikor számos Tolna vármegyei rendőr és rendőrségi alkalmazott kapott elismerést. Ilyenkor szokták ismertetni a Szekszárdi Borvidéki Borverseny eredményeit is. Idén az Aliscavin Borászati Kft. 2021-es kékfrankosa lett Szekszárd Város Bora.

A XXII. Szent György-napi Borünnepet tartották Fotó: Makovics K.

Dombóvár várossá válásának 53. évfordulóján rendezett gálán önkormányzati elismeréseket adta át. A legrangosabb, Pro Oppido díszpolgári címet dr. Haszonics József és Miszlai József vehette át. A Hőgyészi Székely Kör fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte, a jubileumi ünnepségen adhatták át a Székely Házat. Györköny polgármestere, Braun Zoltán Példaadó Műemlékgondozásáért-díjat vehetett át a Pincehegy örökségének megőrzéséért és fejlesztéséért. 

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi szekszárdi kara április elején középiskolásoknak szóló E-sport Kupa-döntőjét rendezte, a hónap végén pedig az Országos Tudományos Diákköri Konferencia helyszíne volt az egyetemi kar, ahol ifjú tudósok találkoztak. 

A Magyarországi Német Színház kerek évfordulót ünnepelt, negyven éve játszanak színházat németül. Az évforduló alkalmából kulisszajárásra hívták délelőttre az iskolásokat, kora délutánra pedig a felnőtteket. A világot jelentő deszkákon kialakítottak egy színpadképet, a folyosókon jelmezek sorakoztak, s rengeteg kellék. A színészek megmutatták, mi az, amit a nagyérdemű közönség nem lát, és mégis attól is nagyszerű az előadás. 
Április végén hazánkba látogatott Ferenc pápa.

Negyven éve állít színpadra német nyelvű darabokat a DBU Fotó: MD

A Pécsi Egyházmegye területéről több mint négyszázötven fiatal vehetett részt a szentatya Papp László Budapest Sportarénában tartott egyik programján, köztük Tolna vármegyeiek. A hónap során ministránsnapnak adott otthont Tamási az egyházmegye szervezésében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában