Árhullám

2024.01.03. 12:01

Jön a víz, éledezik a holtág Bogyiszlón

Sok helyen komoly gondokat okozott a Dunán levonuló árhullám. Bogyiszlón viszont örültek neki, mert a helyi holtág vize örvendetes módon megemelkedett. Az ideális magasságot utoljára 2018-ban érte el.

Wessely Gábor

Tóth István a bogyiszlói zsilipnél. A szerző fotója.

– A karácsony előtti árhullám idején is sikerült negyven centi vizet pótolni – mondja Tóth István polgármester –, a második zsilipnyitás, december 30-a után pedig további 21 centis emelkedés történt. Még most is jön a víz az összekötő csatornán, de ez pár napon belül abbamarad; esetleg még 10-15 centire lehet számítani. Pedig negyven kellene. Azt a magasságot szokták meg a horgászok.

A legrosszabb helyzet két éve volt, amikor az egész országot súlyos aszály sújtotta, és korábban nem tapasztalt mennyiség, 150 centi hiányzott a bogyiszlói holtág vizéből. Apró szigetek bukkantak felszínre, a vízinövények elszaporodtak, ami a halaknak ugyan kellemes búvóhelyet biztosított, de a horgászok jobban szeretik a szép, tiszta medret. Talán az idén, ha még egy tavaszi árhullám is érkezik, szerencséjük lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában