Hagyományőrzés

2024.01.25. 21:07

Vince-napi vesszővágás: szép számú érdeklődő Szekszárdon – videóval

Vince-napi vesszővágás apropóján gyűltek össze az érdeklődők szombaton Szekszárdon az Istifán gödrei pincesoron. A kertbarátok körében már hagyomány a Vince-napi vesszővágás, melyet ezúttal is szép számú érdeklődő körében tartottak meg.

Teol.hu

Vince-napi vesszővágás kapcsán találkoztak az idén 47 éves Dicenty Dezső Kertbarát Kör tagjai, akik szokásukhoz híven az idén is az Istifán gödrei pincesornál található Orbán szobornál tartották meg hagyományos rendezvényüket.

Vince-napi vesszővágás az Istifán gödrei pincesoron, Szekszárdon.
Vince-napi vesszővágás Szekszárdon. 
Fotó: Mártonfai Dénes

A szokás szerint ilyenkor a gazdák lemetszenek egy szőlővesszőt, hogy megvágják azt. A levágott vessző azután egy edénybe, többnyire befőttesüvegbe és persze vízbe kerül.

A szőlővesszőből kihajtó rügyek alapján később pedig további következtetéseket vonhatnak le a gazdák arról, hogy milyen év várható – emlékeztetett Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke.

A rendezvény vendége volt dr. Kozma Pál is, a pécsi szőlészeti-borászati kutatóintézet nyugdíjas munkatársa, korábbi igazgatója, aki az elmúlt szezont értékelte. A szőlővesszőt dr. Kaszó Gyula református lelkipásztor és Molnár Erik káplán áldotta meg.

Vince-napi vesszővágás után borkóstoló és pincejárás

A Vince-napi borünnep, mely egyben a kékfrankos ünnepe is, a kertbarátok kékfrankos újborainak kóstolójával folytatódott, a rendezvényt pincejárás zárta. A résztvevők felkereshették a Tokai, a Madács és a Toronyi Pincét. Dr. Kozma Pál azt mondta, a szekszárdi kékfrankos minősége, zamata egyedi és különleges a hazai és a világpiacon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában