Hajdan

2024.02.22. 08:31

22 méter mély kútba zuhant egy lány, túlélte

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

100 ÉVE „megszűnt a megyebeli bányászsztrájk” – közölte a Tolnamegyei Ujság 1924. február 23-i száma. „Mint értesülünk, a nagymányoki s a mázai bányatelepeken kitört bányászsztrájk a munkaadó s a munkások közötti békés megegyezéssel véget ért, amit nagyban előmozdított a közigazgatási hatóságok tapintatos közbenjárása is.” 

100 ÉVE izgalmas életmentésről adott hírt a Tolnamegyei Ujság 1924. február 23-i száma. „Galló Mária dombóvári áll. tanítónő fogadott leánya vízért ment a kútra. Amint a vederből a vizet egy kannába akarta kiönteni, a jégen megcsúszott és a 22 méteres kútba esett. Szerencséjére a ház gazdája, Dobszay János észrevette a bajt, a kúthoz szaladt, leeresztette a vedret, melybe aztán a víz felszínén kapálódzó leány belefogódzott. A hamar odasiető szomszédok segítségével szerencsésen fel is húzták. A leánynak kisebb ütődésen kívül semmi baja sem esett, ellenben a megmentője, Dobszay János az izgalmaktól megbetegedett.” 

100 ÉVE a falopás gyakori jelenség volt Tolna vármegyében is – derült ki a Tolnamegyei Ujság 1924. február 23-i számából. „Szekszárd város rendőri büntető bíróságához nap nap után tömegesen érkeznek feljelentések, hogy a város határában a szőlőkből ismeretlen tettesek nap-nap után kivágják az élő fákat és azokat az éj sötétjében lakásukra szállítják. A tettesek kiderítése érdekében erélyesen folyik a nyomozás.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában