Ülésezett a közgyűlés

2024.02.01. 14:07

Egyelőre mégsem szűnnek meg óvodák Szekszárdon

Csütörtökön délelőtt tartotta rendes – még januárra tervezett – ülését a szekszárdi közgyűlés. A napirendi pontok között igazán fontosak is szerepeltek. Téma volt például a vármegyeszékhely idei költségvetése, valamint a városi fenntartási óvodák sorsa is. Ami biztos, ezeket az intézményeket az idei oktatási évben még biztosan nem szervezik át, így egyetlen óvodát sem zárnak be Szekszárdon.

Bencze Péter

Még decemberben bízta meg a közgyűlés Sebestyén Györgyit, a Szekszárdi 1. Számú Óvoda Kindergarten vezetőjét azzal, készítsen szakmai tervet a városi óvodai intézményrendszer átalakítására. Amint Gyurkovics János, Szekszárd alpolgármestere most a közgyűlés tagjainak elmondta: három intézmény, hét épületben 687 gyereknek tudnak most helyet biztosítani. Ehhez képest idén 473 gyerek jár a városi óvodákba. 

Fotó: Mártonfai Dénes

A szakértő véleménye szerint ezért indokolt lehet a tartósan a legalacsonyabb létszámmal működő intézmények „szelíd” megszüntetése. Ezek a a Bajcsy-Zsilinszky és Szent-Györgyi Albert utcákban találhatóak.

Az idei tanévben nem nyúlnak az óvodákhoz

A közgyűlésen több képviselői kérdés és észrevétel is fogadta a szakértői vélemény összeállításával megbízott Sebestyén Györgyit. Murvai Árpád arra volt kíváncsi, miért éppen ezt a két intézményt és mikor kellene megszüntetni. Zaják Rita afelől érdeklődött, miért nem vonták be a szakmai előkészítő munkába a másik két városi óvoda vezetőjét is. Faragó Zsolt pedig arról beszélt, szerinte a Szent-Györgyi Albert utcába járó gyerekeik szülei közül többen nem tudják majd megoldani, hogy más intézménybe vigyék reggelente a gyerekeiket.

Sebestyén Györgyi azt mondta, elképzelése szerint részben ezért is kellene legalább két lépcsőben átirányítani a kicsiket egy másik intézménybe. Ezt a szakember úgy oldaná meg, hogy előbb csak egy-egy csoport költözne új helyre, majd a többiek a következő esztendőben. 

Máté Péter, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a javaslatban szereplő két óvoda épülete korszerűtlen, és rengeteg pénzbe kerülne a felújításuk. Ezzel szemben az ő körzetében, Szőlőhegyen több mint fél milliárd forintos beruházással sikerült kialakítani a vármegye legkorszerűbb ilyen intézményét, ami ötven kicsi befogadására alkalmas. Végül a képviselők úgy döntöttek, hogy az idei tanítási évben nem alakítják át az óvodai  rendszert. Ehelyett létrejön egy fenntartó, amely mindhárom – jelenleg külön irányítással működő – óvoda egységes vezetéséért felel. Az új intézmény vezetőjének pedig a – a közgyűlés utasítása alapján – első feladata az lesz, hogy a telephelyi vezetőkkel közösen döntsön a demográfiai változásokat figyelembe vevő átalakításról. Erre, amint dr. Zsikó-Gál Klaudia jegyző elmondta, legkorábban az új nevelési évben, vagyis idén szeptemberben kerülhet sor.

Az idei költségvetés is téma volt

A képviselők a város idei költségvetéséről is egyeztettek, hiszen a törvény szerint azt minden települési önkormányzatnak március 15-ig el kell fogadnia. Dr. Zsikó-Gál Klaudia felhívta a megjelentek figyelmét, hogy egyelőre nem lehetséges a büdzsé első változatának elfogadása, mert a témát még nem tárgyalta a Pénzügyi Bizottság, valamint érdekegyeztető fórumok megtartására is szükség van. Ezekre a tervek szerint az év második hónapjában sor kerül majd, így a közgyűlés február 29-én veszi újra napirendre a költségvetést, így még bőven beleférnek a március 15-ig tartó határidőbe.

Bomba Gábor javaslatára a testület tagjai arról is döntöttek hogy negyedévente készüljön, mind a polgármesteri hivatal, mind pedig az önkormányzati intézmények részéről beszámoló a költségvetési tervek alakulásáról, mert a – közgyűlés tagjainak egybehangzó véleménye szerint – így könnyebb reagálni az esetleges jogszabály-változásokra, valamint érdemes időről áttekinteni a kiadásokat és bevételeket.

A KSC-vel foglalkozó előterjesztést levették a napirendről

A közgyűlés most tárgyalta volna a Tarr KSC Szekszárd ügyét is. Gyurkovics János, alpolgármester, aki az ezzel kapcsolatos előterjesztés benyújtója volt, az ülés elején visszavonta a javaslatát. Az előterjesztést két nappal korábban egyébként az Oktatás, Sport és Ifjúsági Bizottság már tárgyalta. A dokumentumban az szerepelt, hogy – egy 1989-es határozatra hivatkozva – az egyesület NB I-es felnőtt csapata térítésmentesen jogosult a sportcsarnok használatára. A javaslatban az is szerepel, hogy az egyesület „tartozásaként” feltüntetett közel 14,5 millió forintos összeget az idei költségvetési rendeletben működési támogatásként biztosítja számukra az önkormányzat. Továbbá a mostani bajnoki szezon végéig a sportcsarnok használatát természetbeni támogatásként nyújtják nekik. Az ÉSZ-es Murvai Árpád által vezetett OKSIB azonban nem támogatta az előterjesztésben foglaltakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában