Hajdan

2024.02.09. 21:30

Három suhancot falopáson értek

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

130 ÉVE halt meg Dunaföldváron, a szegények házában Misitz János – közölte a Tolnamegyei Közlöny 1894. február 11-i száma. Személye azért érdekes, mert bűntársa volt annak a Libényi János szabónak, aki 1853-ban sikertelen merényletet követett el Bécsben Ferenc József osztrák császár és magyar király ellen. „Misitz János is szabó volt és a merénylő Libényinek laktársa. Libényi tudvalevőleg kivégeztetett, Misitz ellenben 10 évi fegyházra ítéltetett s büntetését a kufsteini és péterváradi börtönökben ülte le. 1860-ban királyi kegyelem folytán szabaddá lett ugyan, de a börtönét őrülten hagyta el. A dunaföldvári szegények házában 30 évet töltött.” 

130 ÉVE véres verekedésről adott hírt a Tolnamegyei Közlöny 1894. február 11-i száma. „A verekedésre az szolgáltatott okot, hogy a (szekszárdi - a szerk.) fonyóház legszebb s legtakarosabb leányába ketten voltak fülig szerelmesek. A csalfa leányzó mind a két imádóját egy ideig egyformán szerette, de végre érezte, hogy szive csak Rudolf János szegzárdi 19 éves legényért hévül igazán, kinek ölelését melegebbnek, csókját édesebbnek találta, mint a másik imádójáét. E miatt a mellőzött s féltékeny Otelló Rudolf Jánost a fonyóházból kijőve, egy hatalmas ólmosbottal leütötte, ki most súlyos betegen fekszik ágyában.”

130 ÉVE is gyakori jelenség volt a fa tolvajlás, ezt bizonyítja a Tolnamegyei Közlöny 1894. február 11-i számában megjelent hír. „A Tamásihoz tartozó ráczvölgyi erdőrészben három suhancz, midőn Tóth János erdőőr falopáson érte őket, az erdőőrt megtámadták, leteperték és lőfegyverét tőle élvéve, elmenekültek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában