Fölényes győzelem

2024.02.19. 07:00

Zöld Gömb: így lett aztán minden kerek

Televíziós vetélkedőn bizonyítottak a bonyhádi fiatalok. A diákokat Gruber László készítette fel. Hatékonynak bizonyult az útravaló. A fináléban öt erős versenytárssal küzdöttek meg. Az eredmény minden képzeletet felülmúlt.

Szeri Árpád

A Zöld Gömb címet viseli a TV2 környezettudatosságot a fókuszba helyező vetélkedője. Ezen a fiatalokat megszólító kvízjátékon vett részt a múlt vasárnap a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola csapata. 

A csapat, azaz Niki, Marci, András, Levente és Gruber László. Beküldött fotó

Az egész ország láthatta a csapatot 

A Kis Nikolett, Hudvágner Márton, Papp András és Szőcs Levente alkotta négyesfogatot Gruber László földrajz–történelem szakos középiskolai tanár készítette fel az ország színe előtt zajló megmérettetésre. 

– Nem könnyítette meg a helyzetünket, hogy az utolsó pillanatban kellett elkészítenünk a belépőként szolgáló, környezettudatosságról szóló rövid videót – mondta el lapunknak a pedagógus, aki egyébként tavaly elnyerte az Év embere 2022 címet a lapunk által meghirdetett szavazáson. 

– Mindezt csak tetézte, hogy az egyik közösségi oldalon számos „lájkot” és „követést” is be kellett gyűjtenünk a pluszpontokért. Utóbbiak – mint később kiderült – nem sokat hoztak a konyhára. Mindenesetre köszönjük azoknak a szurkolóknak, akik bíztak bennünk, és mellénk álltak. 

December 9-én, szombaton zajlott a forgatás az egyik budapesti középiskola 21. századi aulájában, Kurucz Éva kiváló játékvezetésével.  A bonyhádi csapat hatodmagával került a második elődöntőbe. 

– Miután megérkeztünk, próbáltunk ráhangolódni a versenyre a másik hat csapat küzdelmét szemlélve – folytatta a pedagógus. – Kibicként könnyedén „nyomtuk” a legtöbbször helyes válaszokat, de jól tudjuk: a másiknak mindig könnyebb, legyen szó versenyről, vizsgáról vagy bármiről. 

Aztán a „főpróba” után odaállhattak csapatunk tagjai a pult és a gombok mögé, hogy összemérjék tudásukat a másik öt iskolával. Sokat jelentett a szurkolók, azaz a kísérő tanárok, Friedszám Edit és Csiki Nikolett tanárnők harsány támogatása is. 

Öt erős riválissal mérkőztek meg 

A vetélkedőn számos kérdés hangzott el, főként a környezetvédelemmel és a környezettudatossággal kapcsolatban. A játék első felében kockáztatás nélkül gyűjthették a csapatok a pontokat. A műsor vendégei által prezentált activityfeladat után következett az igazán izgalmas rész. A versenyzők minden kérdésre licitálhattak. Ha bejött a válasz, akkor az alappontszám, azaz a tíz pont kétszeresét, illetve háromszorosát is nyerhették. Ha nem sikerült helyes választ adni, az ugyanennyi pontot jelentett mínuszban. 

A bonyhádi csapat mindenesetre magabiztos versenyzéssel jutott a döntőbe. 

Egy kis szünet következett, aztán elindult a döntő forgatása. A fináléban sárospataki, veresegyházi, kecskeméti diákokkal, valamint két budapesti középiskola – az egyikük a rendező, a Jedlik Ányos Gimnázium – tanulóival mérkőztek meg a bonyhádiak. Már a döntő első részében sikerült az élre kerülniük, majd következett a „döntő döntője”. 

Fölényes biztonsággal versenyeztek 

– Az utolsó fordulóban pillanatok alatt kiderült, hogy jó formát fogott ki csapatunk – ismertette a végjátékot Gruber László. – Ugyanis sorban adták a hibátlan válaszokat a nem túl könnyű kérdésekre. Az activity esetében is szárnyaltunk. 

Beküldött fotó.

Olyannyira jól sikerült a játék első fele, hogy utána jóval száz pont felett volt a különbség a bonyhádi és a második (!) helyezett csapat között. Niki, Marci, András és Levente ezután már nem ment bele felesleges kockáztatásba, őrizték előnyüket. 

Azért az utolsó kérdésnél egy triplázást választottak, és ez a huszárvágás is bejött. Végül százhúsz pontos különbséggel verték meg ifjaink az ezüstérmes Jedlik Ányos Gimnázium gárdáját, és kétszáz ponttal bizonyultak jobbnak a harmadik helyezett Kecskeméti Református Gimnáziumnál. 
A bonyhádi fiatalok jutalomként díszoklevelet, plakettet és tárgynyereményt vehettek át. 

Fődíjként háromnapos wellnesshétvége várja őket Bükfürdőn, ahol biztosan kiheverik majd a versenyhez kötődő fáradalmakat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában