Teol.hu videó

2024.03.13. 07:30

Civilek, katonák, diákok tisztelegtek a hősök emléke előtt (videó)

Közeledvén a forradalom és szabadságharc évfordulójához, Szekszárd megemlékezett a '48-as hősökről. Kedden délután az újvárosi, majd az alsóvárosi temetőben ünnepség volt, civilek és katonák, felnőttek és diákok tisztelegtek az elődök emléke előtt.

Szepesi László

Szekszárd két temetőjében koszorúzták meg a '48-as emlékműveket

Fotó: Mártonfai Dénes

Március 15-e méltán írta be magát a magyar történelem nagy könyvébe. A dicsőséges pesti forradalom ifjú lendülete, a változás reménye okozta ifjonti láz a cselekvés erejére emelkedett. A dicsőséges forradalom és szabadságharc Magyarország történetének egyik meghatározó eseménye, a magyar nemzeti identitás egyik alapköve, emlékezett a százhetvenhat évvel ezelőtt történtekre dr. Gesztesi Enikő, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnöke. 

– Azokban a napokban a nemzet magára, a magyarok egymásra találtak, folytatta, ezért érezzük ezt a napot első számú ünnepünknek. Szekszárdon március 25-én a megyegyűlés népgyűléssé alakult, tízezer ember előtt mondott beszédet Bezerédj István. Perczel Mór vezetésével nemzetőr zászlóalj alakult, s megállította Jellasics csapatát – idézte a régmúlt dicső napokat.   

Az alsóvárosi temetőben a megemlékezés a szabadságharc sok csatájában küzdött honvédtiszt, Garay Antal sírjánál volt. A róla szóló megemlékezést követően Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér és Szollár Zoltán képviselők a város közgyűlése nevében megkoszorúzták az emlékművet, majd a diákok kis nemzetiszín zászlókat tűztek a szobor talapzatához, s mécseseket gyújtva tisztelegtek elődeik, a márciusi ifjak emléke előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában