Hajdan

2024.04.09. 20:30

A bíróság előtt folytatódik a családi idill

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

120 ÉVE „a bátaszéki lövésztestület az iránt folyamodott a hitközségi tanácshoz, hogy engedje meg a bátaszéki templomban a zenés miséket” – ismertette a kérést a Tolnamegyei Közlöny 1904. április 7-i száma. „Holndonner Ferencz prépost-plébános, hivatkozva a püspöki rendeletre, mely szerint a zenebanda játszása a templomból ki van zárva, azt ajánlotta, hogy ez ügyben forduljanak a pécsi püspöki helynökhöz. Dr. Walter Antal káptalani helynöknek a folyamodásra már megérkezett a határozata, amelyben hivatkozva X. Pius pápa rendeletére, nem engedte meg a nevezett egyesületnek a zenésmisék tartását.”

120 ÉVE „a dombóvári takarékpénztár versenytárgyalást tartott a kaszinói épület felépítésére” – jelent meg a hír a Tolnamegyei Közlöny 1904. április 7-i számában. „Összesen négy vállalkozó jelentkezett, akik közül Vittinger Sándor tolnai építő-vállalkozó 41,600 koronás ajánlatát fogadták el. Az építés szakszerű ellenőrzését a pályanyertes tervezők: Novák és Wuschek építész mérnökök önkéntes vállalkozással fogják gyakorolni.”

120 ÉVE egy szekszárdi aratógazda mintegy negyven aratóval szerződést kötött – kezdte az elmérgesedett családi perpatvarról szóló történetet a Tolnamegyei Közlöny 1904. április 7-i száma. „Az arató munkások között volt Morvai Ferencz is fiával, akik áldomás ivás közben összeszólalkoztak és az italtól olyannyira felhevült a tüzesvérű fiú, hogy édesatyját megszurkálta. A megsebesített apa otthon az esetet elmondotta a feleségének, aki azonban a fiúnak adott igazat. Ez azonban annyiba elkeserítette Morváit, hogy feleségét alaposan elverte. A családi idillnek a bíróság előtt lesz még folytatása.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában