Hajdan

2024.04.09. 14:44

A szekszárdi államrendőrség kapitánysága razziát tartott a hetivásáron

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

100 ÉVE az akkor világcsodának számító rádiótechnikáról hangzott el előadás  Szekszárdon. „A közönség zsúfolásig megtöltötte a vármegyeház nagytermét és figyelemmel hallgatta Pohly Elemérnek, a pécsi rádiókirendeltség vezetőjének minden tekintetben pompás előadásait” – írta a Tolnamegyei Ujság 1924. április 5-i száma. „Az esti előadások közönsége párisi, berlini, londoni, budapesti és pécsi hangversenyeket hallgathatott a csodás találmány révén.”

100 ÉVE a szekszárdi államrendőrség kapitánysága razziát tartott a hetivásáron, megadályozandó az élelmiszerek tömeges felvásárlását és ezzel a piaci árak indokolatlan drágítását. „Tetten érték Traint Ferenc budapesti kofát, amikor a megengedett idő előtt nagyobb mennyiségű tojást vásárolt össze” – jelent meg a hír a Tolnamegyei Ujság 1924. április 5-i számában. „A rendőrség kihágási osztálya ezért 2000 korona pénzbüntetésre és több, mint 100 drb. tojás elkobzására ítélte. Az elkobzott tojásokat még az nap délután nyílt árverésen eladták a város háza udvarán s igy sokan voltak abban a szerencsés helyzetben, hogy a piaci árnál lényegesen olcsóbban vásárolhattak tojást.”

100 ÉVE „Ritter Olga hangverseny-énekesnő Gyönkről a fővárosi Vigadóban Hir Sári zongoraművésznővel együtt koncertet adott, amely fényesen sikerült” – tudósított a kulturális eseményről a Tolnamegyei Ujság 1924. április 5-i száma. „Tolnamegyéből többek közt ott voltak: dr. Pesthy Pálné és leánya, Szilassy Aladár tanácsos és neje, Sulkowski Viktor herceg és neje, Visolyi Ákosné és leányai.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában