Hajdan

2024.04.06. 11:00

Népvándorlás korabeli temetőre bukkantak egy építkezésen

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

60 ÉVE „Dunaföldvár közelébe hívták ki a dunaújvárosi tűzoltókat, mert a felügyelet nélkül hagyott égő gazcsomó lángjai átterjedtek a szárazfűvű legelőre, onnan pedig a dunaföldvári Virágzó Termelőszövetkezet fenyvesére” – írt a tűzesetről a Tolna Megyei Népújság 1964. március 26-i száma. „A közbeavatkozás eredményes volt, a tűzoltóknak sikerült a nagyobb mérvű erdőtüzet megakadályozni. Mintegy 20 szál fenyő lett a tűz martaléka, de a kár sokkal nagyobb is lehetett volna. Ez az eset is figyelmeztet arra, hogy a tavaszi száraz időben fokozottan figyelni kell a tűzrendészeti előírások betartására.”

60 ÉVE a vörösrókák hasznos tevékenységére figyeltek fel a vadászok és az erdészek Tolna megyében, a tamási erdőben – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1964. március 26-i száma. „A környéken elszaparodtak a mezei egerek és pockok, s a rókák valóságos hajtóvadászatot tartottak egész télen a rágcsáló kártevőkre. Ennek bizonysága volt az is, hogy a kistavai lucernaföldön kimúlt, vadászpuskától megsebzett dámszarvastehén sokáig kinn heverő tetemére ügyet sem vetettek a körülötte járó rókák, csak az egereket zavarták.”

60 ÉVE „a Szekszárdi Petőfi újonc férfi kosárlabda csapata 55:47 arányú, ragyogó győzelmet aratott a bajnokságra esélyes MTK ellen, Budapesten” – tudósított a sportsikerről a Tolna Megyei Népújság 1964. március 26-i száma. „A szekszárdi csapattól nem remélte senki a győzelmet, hiszen az előkészületek során mérsékelt teljesítményt nyújtottak a játékosok. A győztes csapat összeállítása: Dr. Péntek (10), Németh (3), Hunyadi (15), Bodri, Krasznai (6). Csere: Hargitai (13), Posta (13), Danóczi (3), Rohn (2).”

50 ÉVE „megérkeztek a szekszárdi KSZE legújabb gépei a bátaszéki vasútállomásra” – közölte a Tolna Megyei Népújság 1974. március 28-i száma. „A 17 John Deere traktor szerelése jelenleg folyik, s a hozzátartozó kiegészítő szerelvényekkel együtt jövő hét elején kapják meg a gépeket azok a gazdaságok, amelyek ez évtől tagjai az együttműködésnek.”

50 ÉVE népvándorlás korabeli temetőre hívták fel a muzeológusok figyelmét az AGRO-BER Bogyiszlói út menti építkezésének nehézgépkezelői – írta meg a Tolna Megyei Népújság 1974. március 30-i száma. „Több száz sír feltárása várható, ami nem csekély munka. A feltárást vezető dr. Rosner Gyula segítségére egyetemi hallgatók érkeztek Budapestről, a gyönki gimnázium igazgatója pedig tíz honismereti szakkörös diákjának engedélyezett négy napi eltávozást, hogy azok a kutatómunkában részt vehessenek. Ezüst ékszerek, csontfésű került elő idáig.”

50 ÉVE első ízben szerepelt önállóan külföldi árubemutatón a Simontornyai Bőr- és Szőrmeipari Vállalat – adott hírt az ígéretes kezdetről a Tolna Megyei Népújság 1974. március 28-i száma. A cég Jugoszláviában, „a szabadkai Pannónia vásáron mutatta be különféle szőrme- és bőrkonfekciós termékeit, különleges kikészítésű bundáit, valamint sportlabdáit.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában