Teol.hu videó

2024.04.12. 14:00

Tűzoltó-olimpiára készül, felszerelésre gyűjt a kurdi csapat (videó)

Felszerelésre gyűjt a Kurdi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület ifjúsági tagozatának fiú csapata, amely huszonöt ország versenyzői között képviselheti hazánkat júliusában az olaszországi Ifjúsági CTIF Olimpián.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Nyáron hazánkat képviselheti Olaszországban Kurd és Bátaszék közös ifjúsági fiú diáktűzoltó csapata. Megfelelő szakmai felkészítésük biztosított, de felszerelése egyelőre nem. Az egy hetes versenyidőszakban a diákoknak és a kísérőknek egységes ruházatban kell megjelenniük az olimpiai táborban, a versenyen, az edzéseken, a szabadidős programokon.

A jelenlegi ruhák, edzőcipők mennyisége és minősége sem alkalmas arra, hogy az olimpián szerepelhessenek bennük. Támogatókra lenne szükségük, ehhez kérnek segítséget. Annak érdekében, hogy minél többekhez eljusson ennek a híre kedden Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kereste fel a csapatot Kurdon, az önkéntes tűzoltó egyesület szertáránál.

Vértessomló két csapata mellett kapott helyet a kurdi

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az ifjúsági fiú csapat tavaly második helyen végzett az országos versenyen, ezzel az eredménnyel lehetőséget kaptak nemzetközi porondon is. Az indulókat a Magyar Tűzoltó Szövetség delegálja, ahol végül megnyílt a kapu, így a vértessomlói fiú és lány csapat mellett ők képviselhetik hazánkat a júliusi tűzoltó-olimpián, az olaszországi Borgo Valsuganaban, ahol a CTIF (Nemzetközi Tűzoltó Szövetség) szabályai szerint versenyeznek.

A kiváló eredményt elérő bátaszéki-kurdi közös csapatot a szerencse hozta össze. Tavaly márciusban egy verseny után a gyerekek kísérletezésképpen teljesítették a pályát vegyes felállásban, és olyan jó időeredmény sült ki belőle, hogy úgy döntöttek, a jövőben közös csapatokat indítanak. A lányok a bátaszéki egyesület, míg a fiúk a Kurd ÖTE neve alatt versenyeznek. Bátaszéken Storcz Gábor, Kurdon pedig Füzesi-Müller Györgyi vezetésével készülnek.

Szigorúak a szabályok

A feladatok során a tíztagú csapat minden tagja egy számot visel, és előre meghatározott feladataik vannak. Egyrészt egy akadálypályát kell leküzdeniük, a hatvan méter során vizes árkon, gáton, kúszófolyosón és padon is át kell haladniuk, majd pedig két irányban vannak feladatok. A csapat egyik felének puttonyfecskendőből kell öt liter vizet pumpálnia a célhelyre, majd az eszközfelismerő állványnál beazonosítaniuk a különböző tűzoltó szakfelszereléseket. A csapat másik fele ez idő alatt négy tömlőből alapvezetéket szerel, aztán a kötözőállványnál az előírt speciális csomókat kötik meg. A másik versenyszám a 400 méteres váltófutás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában