Múzsák Hollywoodban

2018.06.18. 20:00

A Max. Maximus minden hadszíntéren győzedelmeskedett

A római katonák pajzsa általában másképp néz ki a filmeken, mint a valóságban. Az öltözék sem követi híven az eredetit. A példákat hosszasan lehetne sorolni. Ezeket az eltéréseket a Szekszárdi SZC Bezerédj István Szakképző Iskolájának csapata immár szakavatott szemmel fedezi fel: nem véletlen, hiszen a diákok ebben bizonyultak a legjobbnak.

Szeri Árpád

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye immár tizenhat éve indította el első levelező pályázatát. A 2017/2018-es tanévre meghirdetett országos versenysorozat a Múzsák Hollywoodban címet viselte. A benevezők – általános és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos csapatai – feladatul kapták: tekintsék át, hogy miként jelenik meg a Római Birodalom a mozivásznon.

Az indulók filmtörténeti klasszikusok és a legfrissebb hollywoodi produkciók alapján igyekeztek utánajárni annak, hogy milyen viszonyban van az ókor valósága mindazzal, ami a mozivásznon látható. A versenyzők filmes bakik, sztereotípiák, valótlanságok után kutattak, a történeti hűség és az alkotói szabadság összefüggésében.

A pályázati időszak végére a csapatoknak egy három–tíz perces videóblog-bejegyzést, vlogot kellett készíteniük, amelyekben ókori témájú filmrészleteket elemeztek a megadott szempontok alapján. A munkához szükséges alapvető ismeretek megszerzésében az év közben kiküldött feladatlapok nyújtottak segítséget.

A versenyre az ország minden részéből hetvenhárom csapat nevezett be. A végső összesítésben az első helyezést a Szekszárdi SZC Bezerédj István Szakképző Iskolájának diákjai szerezték meg. Sőt, az eredmény értékét tovább növeli, hogy a 9. A és 10. B osztályosok alkotta, Max. Maximus nevű csapat a 8-10. osztályos feladatlapok, a pályaművek, valamint a korcsoportok összetett versenyében egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A fiatalok jutalomként Etyekre kirándulhattak, megtekintve a Gingalló csokoládéműhelyt és a Korda Filmparkot.

– A három írásbeli forduló izgalmas feladatai, a hozzájuk kapcsolódó filmrészletekkel rengeteg ismeretanyagot nyújtottak ahhoz, hogy csapatom hozzáláthasson a videóblog elkészítéséhez – nyilatkozta lapunknak Balogh Attila felkészítő tanár. – Az igazi eredményességhez azonban a diákok tudásvágya, magas szintű számítástechnikai képzettsége és nem utolsó sorban a Wosinsky Mór Megyei Múzeum segítő közreműködése járult hozzá. Az intézménynek köszönhetően korhű ruhákban és díszletek között készíthettünk felvételeket.

A Göblyös Csenge Tünde, Neumann Nikolett, Szabó Nikolett, Bóvári Dorina, Dobosi Kíra, Ligeti Fanni, Rákos Krisztina, Ruff Nikolett, Verbászi Réka, Kovács Gergő összetételű szekszárdi gárdának Rákos Krisztina volt a csapatkapitánya.

– Nem volt könnyű, minden talpraesettségünket, minden kreativitásunkat maradéktalanul be kellett vetnünk, de megérte – tekintett vissza az országos elsőséget hozó megmérettetésre. – Számomra különösen fontos volt ez a verseny, mert történelemből szeretnék emelt szintű érettségit tenni. Nem utolsósorban ezek a versenyek erősítették meg bennem azt az érzést, hogy érdemes lenne megpróbálkoznom a történészi pályával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában