népi mesterségek

2019.01.22. 17:30

A Tolna megyei egyesület mesterségeket ment meg

Népi mesterségek oktatásába kezd több településen a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület. Mentik és bemutatják a hagyományokat. Néhányuk munkája most a Ceglédi Galériában látható.

Wessely Gábor

Hogyan lehet a romlást megállítani? Hogyan lehet a jelenleginél jobb helyzetet teremteni? Tulajdonképpen az élet minden területén ez a két kérdés foglalkoztatja, s ösztönzi cselekvésre az embert: a párkapcsolatok alakításától a politikai döntéshozatalig, a betegségekkel való küzdelemtől az anyanyelv-ápolásig.

A népi mesterségek életben tartásánál is a romlás megállítása és a jobb helyzetbe kerülés a cél, vagyis a hagyományőrzés, a fiatalok bevonása, a kézműves ismeretek továbbadása. Mindezek elérése érdekében most nagy lépést tesz a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület. Az elnök, Komjáthi Tamásné, arról számolt be, hogy jelentős összeget nyertek a Csoóri-programnak köszönhetően, s azt elsősorban tanításra, kézműves tanfolyamok tartására fordítják. Öt településen már el is kezdték a munkát: Simontornyán bőrművességet, Györkönyben szövést, Sárpilisen és Alsónyéken gyöngyfűzést, Pörbölyön rojtkötést oktatnak.

Emellett közszolgáltatási szerződést kötöttek a Hagyományok Házával, s így további helyszíneken is tartanak mesterségmentő kurzusokat. Szekszárdon hímző szakkört, Mözsön tutyikötő kört, Pakson szövő szakkört indítanak. A területi feladatellátást is a Hagyományok Háza koordinálja, ami alatt az értendő, hogy minden megyében szükséges a kismesterségekre való rálátás, szervezés, adminisztrálás. Komjáthi Tamásné szeretné elérni, hogy legyen Tolnában is egy főállású alkalmazott, aki a népművészettel, részint hagyományápolóként, részint közösségfejlesztőként, részint menedzserként foglalkozik.

Markáns kézműves közösségek azokban a megyékben működnek, ahol van utánpótlás, mert oktatás is folyik: Békés, Hajdú, Zala. Sajnos Tolnában jelenleg nincs iskolarendszerű népimesterség-oktatás. A megyei egyesületnek így sincs szégyellnivalója. Az ország legerősebb kézműves szervezetei közé tartozik, tagjai közül jó néhányan rendelkeznek „Népművészet Mestere” és „Népi Iparművész” címmel, munkáikkal hazai és külföldi kiállításokon, vásárokon találkozhatnak az érdeklődők. Most a Ceglédi Galériában látható több Tolna megyei kismester alkotása. A Sárköz népművészete című tárlat február 2-ig tekinthető meg.

Patinás egyesület

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület 1996 óta működik. A százhét tag több mint harminc településen él. A kézműves hagyományok ápolása, a tárgykultúra, a paraszti tárgyalkotás, a mesterségbeli tudás megőrzése, továbbadása a céljuk. Rendszeresen részt vesznek kiállításokon, népművészeti bemutatókon, vásárokon, ott vannak minden évben a legnagyobb hazai seregszemlén, a Mesterségek Ünnepén is a budai várban. Többen megkapták közülük a „Népművészet Mestere” és a „Népi Iparművész” címet. Egyesületi programjaik egy részét sióagárdi közösségi házukban tartják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában