Az egyik legalattomosabb, lappangó betegség

2018.06.23. 07:00

Diétával, mozgással a diabétesz ellen

A diabétesz a legveszélyesebb, legalattomosabb betegségek közé tartozik, mivel a páciens sokáig semmilyen tünetet nem észlel. A közérzete jó, ugyanakkor a kór már rombolja a szervezetét, és ezért a szövődmények előbb-utóbb jelentkeznek.

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

A lakosság tíz-tizenkét százaléka ismerten cukorbeteg, azaz tízezer emberből ezer-ezerkétszáz. Mivel a cukorbetegség lassan alakul ki és sokáig tünetmentes, vagy csak enyhe tünetei vannak, sok a lappangó, nem regisztrált beteg. Magyarországon a KSH egészségügyi alapellátási adatai szerint legtöbb diabéteszest a dunántúli régiók közül a dél-dunántúli régióban, ezen belül is Tolna megyében kezelik.

Dr. Sudár Zsolttól, a Tolna Megyei Balassa János Kórház III. számú belgyógyászatának osztályvezető főorvosától azonban megtudtuk, hogy a megyében dolgozó szakemberek hosszú évek óta élen járnak a páciensek gondozásba vételében és kezelésében. Azaz nem feltétlenül több a beteg a megyében, mint máshol, csupán a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően többet ismernek fel és gondoznak.

A cukorbetegek száma ugyanakkor nő, és az úgynevezett 2-es típusú, vagy más néven időskori cukorbaj ma már egyre fiatalabb korban jelentkezik. A betegség kialakulásában az öröklött hajlam mellett nagyon fontos szerep jut az életmódnak: az elhízás, a kevés mozgás, a helytelen táplálkozás, a túl sok édesség fogyasztása mind a betegség malmára hajtja a vizet.

Problémát jelent, hogy gyakran elbagatellizálják a betegséget „kis időskori cukorbetegségről” beszélnek, pedig nincs vércukorküszöb. Minél magasabb valakinek a vércukorszintje, annál gyorsabban zajlik a szervezetében az érelmeszesedés, annál korábban kaphat infarktust vagy agyvérzést. A cukorbetegeknél a háttérben felgyorsult érelmeszesedési folyamat is zajlik. A főorvos tájékoztatása szerint egy korábbi vizsgálat szerint a 2-es típusú diabéteszes beteg életkilátásai ugyanolyanok voltak, mint egy lezajlott infarktus utáni páciensé. Igaz ez természetesen azokra is, akik még nem tudják, hogy cukorbetegek. A cél éppen ezért az lenne, hogy ne akkor kezeljék a betegeket, amikor már panaszaik vannak, hanem szűrjék ki időben őket, és tegyék meg azokat a lépéseket, amelyekkel elkerülhetőek a súlyos szövődmények.

A cukorbetegség, ha időben felfedezik, jól karbantartható, a korszerű készítmények Magyarországon mindenütt elérhetőek, akár tablettás kezelésről, akár inzulinról van szó.

– Nagyon kevesen tudják azt is, hogy a 2-es típusú diabétesz a betegség korai fázisában gyógyítható. Jó néhány éve a newcastle-i egyetemen végzett kísérletben a pácienseket szigorú, hatszáz kalóriás diétára fogták. A kísérletet 2017-ben nagyobb számú betegen megismételték. Kiderült, hogy ha eltűnik a felszaporodott zsigeri zsírszövet és a zsírmáj, akkor vissza lehet fordítani a kedvezőtlen folyamatot – mondta dr. Sudár Zsolt. Ha ez keveseknek is sikerül, az is nagy eredmény, fontos, hogy a kezelés alapja az életmódterápia, tehát a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás.

Mindkét típus örökölhető

A cukorbetegségnek két fajtája van: az 1-es típus főleg gyermek-, illetve fiatalkorban jelentkezik, oka a hasnyálmirigy inzulinttermelő szigetsejtjeit pusztító folyamat, így a következmény az abszolút inzulinhiány. A másik, az úgynevezett 2-es típus, általában idősebb korban alakul ki, erre az inzulin hatákonyságában bekövetkező zavar (inzulinrezisztencia), és az inzulintermelés változó mértékű zavara egyszerre jellemzi. Mindkét típust lehet örökölni, de a tapasztalatok szerint az 1-es típust ritkábban.

Jó tudni, hogy a 2-es típusú cukorbetegség közel hetven százalékát meg lehetne akadályozni az egészséges életmódra történő áttéréssel. A felnőttkorban bekövetkező korai halálesetek hetven százaléka nagyrészt a serdülőkorból származó viselkedési mintáknak tudható be. A kutatások kimutatták, hogy amikor az anyák nagyobb rendelkezési lehetőséget kapnak az erőforrások felett, több gondot fordítanak az élelmiszerekre, a gyermekek egészségére és a táplálkozásra, valamint az oktatásra. A nők őrködnek a háztartásban a táplálkozási és életmódbeli szokások felett, ezért jobban oda tudnak figyelni a megelőzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában