állatkínzás

2019.08.18. 11:30

Szigorúbb büntetést követelnek az állatvédők

Öt nap alatt több mint 170 ezren írták alá azt az online petíciót, amelyet állatvédők indítottak azt követelve, hogy a legszigorúbb büntetést kapja az a balotaszállási nő, aki a kutyáját bálamadzaggal az autója mögé kötve a halálba vonszolta. A kezdeményezéshez szekszárdi állatvédők is csatlakoztak.

Mácz Katalin

Fotó: Mancs a Kézben Kutyamentő Alapítvány

Fiáth Szilvia, a szekszárdi kutyamenhelyet üzemeltető Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány elnöke elmondta, 2003-ban Domboriban történt egy hasonló eset, amely kapcsán ők indítottak aláírásgyűjtési akciót, a petíciót akkor közel 400 ezren látták el kézjegyükkel. Ennek hatására a parlament elfogadta, hogy az állatkínzás bűncselekmény legyen. Elsősorban tehát nem a büntető törvénykönyv szigorítására lenne szükség, hiszen állatkínzásért már most is kiszabható 2-3 évnyi börtönbüntetés. A gyakorlatban azonban a többség megússza megrovással. Az alapítvány elnöke szerint az is nagy eredmény lenne, ha – indokolt esetekben – legalább néhány hónap vagy egy év letöltendőt szabna ki a bíróság. Illetve az esetek egyáltalán eljutnának a bírósági szakba, mert mint azt az egyik legnagyobb hazai állatvédő szervezet, az Állatvédőrség a Petőfi Népének nyilatkozta, tapasztalataik szerint az ügyek nagy része már nyomozati vagy ügyészi szakban elvérzik.

A balotaszállási kutyakínzás kapcsán indított akcióhoz a szekszárdiak is azért csatlakoztak, mert szeretnék elérni, hogy az elkövető a lehető legszigorúbb büntetést kapja. Kellenek a precedens értékű ítéletek – hangsúlyozta Fiáth Szilvia. Az országos megmozdulásokon is igyekeznek – lehetőségeikhez mérten – részt venni, jelenleg azonban a telt házzal üzemelő menhely minden energiájukat leköti. Kétszázharminc eb álmodik jobb életről, közülük harminckettő kölyökkutya. Ők roppant érzékenyek, ezért elkülönítőben vannak, de még így is több kis négylábú beteg. A kezelésük, chipezésük és az oltások közel félmillió forintba kerül.

Várják a felelős örökbefogadókat

Három kölyökkutyát bedobtak egy telephelyre, kettőt vasárnap letettek a menhely elé, csak a szerencsén múlt, hogy egy önkéntesük éppen akkor ment ki, öt kiskutyát egy másik telephely elé tettek ki, néhányat elhoztak egy elhagyatott házból – sorolja Fiáth Szilvia az elmúlt hetek eseményeit. Hozzáteszi, tényleg nem tudnak egyetlen ebet sem befogadni már, hiszen az elkülönítőik is tele vannak.

A kérdésre, hogy mire lenne szükségük, elmondta, amellett, hogy kutyakonzervet és apró szemű kölyöktápot szívesen fogadnak, leginkább felelős örökbefogadókra. Nyáron mindig kisebb az érdeklődés, de bíznak benne, hogy a szombati nyílt napokon hamarosan átlagosan ismét öt-hat kutyus szerető gazdára talál.

A kutyamenhelyen ugyanis 10 és 16 óra között minden szombaton nyílt napot tartanak, ahol várják a felelős örökbefogadókat. Amennyiben a hőmérséklet huszonöt fok alatt marad, akár sétáltatni is lehet a szeretetre éhes négylábúakat.

Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában