Atomexpo

2018.05.16. 07:00

Tárgyalásokat, szerződéseket, elismeréseket hozott az idei Atomexpo

Tárgyalások sorát, új szerződéseket és két elismerést is hozott Paksnak az idei Atomexpo, amit Szocsiban rendeztek meg. A Roszatom által szervezett tizedik nemzetközi nukleáris seregszemlén több mint háromezer szakember vesz részt 68 ország 600 vállalata képviseletében.

Vida Tünde, fotó: szerző felvétele

Korábban már beszámoltunk arról, hogy két paksi projekt is a legjobbak között szerepelt a X. Atomexpo Awardson. Alapvetően a nukleáris iparban érdekelt cégek és eredmények bemutatására szolgál az Atomexpo, amelyet 2009-ben szervezett meg első ízben a Roszatom. A konferencia és kiállítás azonban elsősorban terep a találkozásra, a tapasztalatok közvetlen és kötetlen megvitatására, üzleti kapcsolatok kialakítására, elmélyítésére. 2009 és 2017 között 83 ország 38 ezer szakértője fordult meg ezen a seregszemlén. A tizedik találkozónak a Fekete-tenger parti orosz üdülőváros, Szocsi adott otthont május 14-16. között. A rendezvényt Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, Jukia Amano NAÜ főigazgató, Jacques Regaldo, a WANO elnöke, valamint Agneta Rising, a WNA főigazgatója nyitotta meg. Idén 68 országból 600 cég képviseletében több mint háromezren vettek részt a rendezvényen.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter és az általa vezetett delegáció tárgyalt a Roszatom legfelsőbb vezetésével. Áttekintették a projektben eddig elvégzett és az idei évre tervezett feladatokat. Süli János magyar újságíróknak adott interjújában azt mondta, megállapították, hogy ütemterv szerint haladnak az előkészületek. Idén a létesítési engedély megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítése a legfontosabb. – Minden reális esély megvan arra, hogy a tervezett időpontban, azaz 2026-2027-ben ezek a blokkok menetrend szerint részt vegyenek az energiatermelésben – fogalmazott a miniszter.

A 10. Atomexpóra népes delegáció érkezett a magyar nukleáris szakma képviseletében. A minisztérium, illetve a Paksi Atomerőmű, valamint a Paks II. Zrt. vezetői is felszólalnak a különböző kerekasztal beszélgetéseken, szekció üléseken.

Lenkei István, a Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója „A hatékony belső audit, mint a célok elérésének fontos eszköze” témában szólt hozzá rögtön a megnyitó után, szinte ugyanebben az időpontban zajlott „Az Atomerőművek üzemeltetése” témájú tanácskozás, ahol Elter József, a Paksi Atomerőmű műszaki igazgatója tartott előadást.

A konferencia során dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítmény fenntartásáért felelős államtitkár két témában hozzászól, az egyik a Harmónia és közvélemény, a másik A nukleáris üzemanyagok életciklusa, kihívások és távlati megoldások. Sor került magyar érdekeltségű szerződések és együttműködési megállapodások megkötésére is. Míg az Atomexpo konferenciát és kiállítást tizedszer rendezték meg, az Atomexpo Awards pályázatot először hirdették meg.

Utóbbin mindkét paksi atomerőműves cég pályázott és a legjobbak közé jutott. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mentori programjával került a humánerőforrás gazdálkodás kategóriában a legjobb négy közé, a Paks II. Atomerőmű Zrt. pedig az interaktív tájékoztató kamionnal jutott a legjobb három közé a társadalmi kommunikáció kategóriában. Az ezért járó okleveleket a cégek vezérigazgatói Hamvas István és Lenkei István vették át az Atomexpo keretében rendezett díjátadó gálán.

A jó technológia önmagában nem elég, kulcstényező a humánerőforrás – húzta alá Hamvas István a díjazott mentorprogram kapcsán, amelyet – mint emlékeztetett – a WANO is követendő gyakorlatnak minősített. Azt mondta, céljuk, hogy dolgozóikat úgy tegyék kompetenssé, tanítsák meg a szakmára, hogy ne csak könyvből, vagy elektromos eszközök segítségével tanuljanak, hanem emberek foglalkozzanak velük. Szintén fontos, hogy a kollégák, mielőtt elmennek nyugdíjba, a tudásukat adják át utódaiknak.

Lenkei István azt monda, 2009 óta több mint 300 ezer ember látogatta meg Paks II. interaktív tájékoztató kamionját. A díjazás – mint kiemelte – jelzi, hogy jó úton járnak a társadalmi kapcsolatok, tájékoztatás terén. – Az külön örömmel töltötte el, hogy, ha más kategóriában is, de a Paksi Atomerőmű is ott volt a díjazottak között – húzta alá.

Lenkei István, mint a Magyar Atomfórum Egyesület elnökeként együttműködési megállapodást írt alá a Rosatom Central Europe-pal. Az orosz konszern európai képviselete nevében Vagyim Tyipov igazgató, a RAIN első alelnöke látta el kézjegyével a dokumentumot, amelyben azt a célt fogalmazták meg, hogy az orosz-magyar műszaki és szakmai kapcsolatok erősítésével, közvetlen információcserével segítsék elő a tervezett magyar beszállítói hányadot a Paks II. Atomerőmű projektben.

Hamvas István is aláírt két szerződést a Paksi Atomerőmű képviseletében. Ezek a Rusatom Service-zel két éve kötött keretszerződés bázisán műszaki tanácsadói feladatok és alkatrészek beszerzésére vonatkoznak.

Téma volt a Paks-Kalocsa Duna-híd is az idei Atomexpón. Meglepő módon először nem a magyar delegáció tagjai beszéltek róla, hanem Kirill Komarov. A Roszatom üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese példaként említette, hogy Magyarországon az újonnan tervezett atomerőművekkel kapcsolatban az érintett térségben nem a biztonságra vonatkozik a legtöbb kérdés, hanem arra, hogy lesz-e lehetőség az erőmű építésén és üzemeltetésén dolgozni. A Duna túloldalán kardinális kérdés volt a Paks és Kalocsa között építendő Duna-híd. A kerekasztal beszélgetésen, ahol az említett felszólalás elhangzott, a társadalmi kapcsolatokkal foglalkoztak. Felkért előadó volt dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős államtitkár, aki megerősítette, hogy a Paks környékén élők tapasztalatból tudják, hogy az atomenergia biztonságos, ezért fókuszálnak inkább a gazdasági előnyökre beleértve az áram árát és a munkalehetőségeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában