természetfotózás

2018.03.27. 07:00

Természetes természetfotók készítésére készül

A Kaposvári Egyetem fotográfia szakos hallgatója Nádasi Martin. A 19 éves tolnai fiatalember céltudatosan készül arra, hogy művészi értékű természetfotókat készítsen, megélhetését pedig rendezvényfotózással biztosítsa. Idővel majd tanítani is szeretné a szakmáját.

Wessely Gábor

Tele van tervekkel, tettvággyal és önbizalommal Nádasi Martin. Pont úgy, ahogy az egy olyan 19 éves fiatalembertől elvárható, aki akar valamit az élettől, de arra már rájött, hogy mindenért meg kell küzdenie, mert semmi sem hullik az ölébe.

Édesanyjával és húgával él Tolnán, tavaly érettségizett, s most a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának hallgatója, fotográfia szakon. Öt éve kezdte a természet fényképezését, először csak mobiltelefonnal, aztán vásárolt egy profi gépet, a főként villámfotósként ismert Czakó Balázstól. Azóta azon van, hogy tökéletesítse a tudását. Próbálgatja a beállításokat, a hordozó anyagokat (papírtípusok, műanyag), és pályázgat, küldözgeti a felvételeit sokfelé. Egyik-másik már be is került szakmai kiadványokba, webes portálok kínálatába.

A fiatal fotós egyik hangulatos képe

Korábban versenyszerűen kerékpározott és horgászversenyekre is járt. Részint ezen kedvteléseiből is eredeztethető a természetszeretete. Érmei, serlegei díszítik a szobáját, de reméli, hogy fotós sikerei mindezeket felülmúlják majd. Kerékpárosként egy országos versenyen, Gyulán harmadik helyezést ért el, pecásként pedig egy megyebajnoki cím volt a legjobb eredménye.

Arra készül, hogy a diplomaszerzés után vállalkozást indít, esküvői, tabló-, divat- és rendezvényfotózással teremti elő az anyagiakat, miközben kedvtelésére, a növények, állatok, tájak és időjárási jelenségek megörökítésére is sok időt, energiát fordít. Legjobb, művészi értékű képeit kiállításokon szeretné majd bemutatni. A piac kicsi és telített Tolnán és környékén, de a mozgékony fiatalembert, aki napi 25 kilométert kerékpározik, nem zavarja a távolság. Szívesen bevállal akár országhatáron túli fotózásokat is. Reméli, hogy az internet sokat segít majd önmaga propagálásában és a munkákra találásban. Ha lesz elegendő elméleti és gyakorlati tudása, tanítani is szeretné a fotózást, oktatási célú workshopok tartását is tervezi.

Mindenekelőtt fejleszteni kell a felszerelését, hogy nagyon távoli és nagyon közeli felvételeket is készíthessen, kiváló minőségben. Érdeklődik a makrofényképezés iránt – amihez speciális objektívek, lencsetagok és bőrharmonika-kihuzattal rendelkező eszközök szükségesek –, és a professzionális tájképkészítés iránt, amihez analóg gép, precíz fókuszállítású, nagyformátumú kamera szükséges. Mindemellett a kisfilmes eszközökkel megoldható feladatok is foglalkoztatják. A technikának a múltjában is szívesen elmélyed. Gyűjti a régi fényképezőgépeket.

Jó néhány természetfotósról kiderült az elmúlt években, hogy „ügyeskedve” készítette a díjnyertes képeit. Beállította a jelenetet, beetetett, vagy utólag korrigált, képszerkesztő programokkal. Nádasi Martin már most, pályája kezdetén leteszi a nagyesküt, hogy ő ilyesmire sosem vetemedik. A természet megörökítése a célja, úgy, ahogy van. Ha hozzáadnak vagy elvesznek belőle, az, szerinte csak ront rajta. Az nem természetes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában