Izrael múltját és jelenét mutatja meg a tárlat

2018.07.11. 08:30

Magyar művészek és izraeli fotósok munkáiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

Izrael függetlenségének hetvenedik évfordulója alkalmából kiállítás nyílt kedden a Művészetek Házában. A Szemtanú című tárlat két magyar származású művész, a fotográfus Zoltan Kluger és a grafikus Dan Reisinger alkotásait mutatja be, míg a Dan folyótól Eilatig – Utazás Izraelen át című kiállítás az izraeli turisztikai minisztérium fotósainak munkáit vonultatja fel, képet adva a zsidó állam jelenéről.

Elsőként Horváth István országgyűlési képviselő mondott köszöntőt. Beszélt arról, hogy Izrael sivatagos tájon vált virágzó országgá, és emlékeztetett arra is, hogy a kiállítás helyszíne egykor zsinagóga volt, majd egy időben méltatlanul raktárként használták, napjainkban azonban ismét a kultúra és a vallás emblematikus szentélye. Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete levélben küldte el köszöntőjét. Mint írta, jó a két ország kapcsolata, és a jövőben ezt tovább szeretnék erősíteni. A művészetek pedig közvetett módon engednek bepillantást egy állam életébe, így a most kiállított képek Izrael hangulatáról árulkodnak.

Kovács László, a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetségének elnöke arról szólt, hogy bár hetvenedik évfordulót ünneplünk, Izrael valójában több mint háromezer éves múltra tekint vissza. Hozzátette: a kiállítás közelebb hozza, megismerteti a zsidó embereket, akik olyanok, mint bárki más.

– A zsidó vallásban öröm és gyász mindig együtt van jelen – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, aki arról is beszélt, hogy Izrael hetven éve háborút vív, ezért zárszóként azt kívánta: legyen béke.

A kiállítást augusztus 5-ig lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában