írói mesterkurzus

2019.07.10. 17:30

Kiváló társaságban tanulnak a kurzus résztvevői

Több visszatérő hallgatója is van a hetedik Szekszárdi Magasiskolának. A szemináriumokat Darvasi László és Szilasi László tartja az írói mesterkurzuson.

Budavári Kata

20190710 ,Szekszárd ,Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia előadás. fotós: Makovics Kornél Tolnai Népújság

Fotó: Makovics Kornél

A mátészalkai Nagy Ágnes prózai írását nézi át Darvasi László a Szekszárdi Magasiskola hallgatóival együtt délelőtt Az Irodalom házában. Mondatról mondatra haladnak.

Nagy Ágnes negyedszer vesz részt az írói mesterkurzuson, és mint mondja, ez a prózai munkája korábban készült, illetve, szerette volna megírni a történetet, de érezte, hogy valamiért nem kerek. Az egyhetes táborozás után viszont átírja a novellát a kurzus vezetőjének útmutatásai alapján. Kiderül, pszichológusként dolgozik, és, kilencéves kora óta naplót ír. Saját életét sosem szándékozott közönség elé tárni, ám munkája során, amikor drámai történetet hall, gyakran érzi úgy, hogy ezt valakinek meg kellene írnia. Egyrészt ezért van itt, másrészt a kiváló társaság miatt érkezett Szekszárdra, továbbá mert jó kiszakadni a mindennapokból, a mesterkurzus pedig értelmes módja a szabadság eltöltésének.

Tóth Lajos sem határozta el, hogy regényíró lesz. Ötven évig csak olvasott, méghozzá sokat. Novella töredékei vannak, és baráti invitálás hatására jelentkezett a Magasiskolába. Mint mondja, két kiváló, Darvasi László író költő és Szilasi László irodalomtörténész ember tanítja őket, nézi át írásaikat, de nem minősítenek.

Darvasi László ezzel kapcsolatban elmondta, muszáj szigorúnak lenni. Az itt lévők közül többen most kezdenek írni, nekik alapvető fogásokat, stiláris eszközöket is meg kell mutatni, ugyanakkor a kedvüket sem szabad elvenni az alkotástól. Annál nagyobb öröm viszont nincs, mint amikor egy hallgatónak megjelenik az írása, esetleg kötete.

Az itt lévők egy része ismerte már egymást, a hangulat, akárcsak az előző években, családias. A délelőtt és a délután tanulással, írással, az este pedig kötetlen, általában irodalomhoz kapcsolódó programokkal telik.

Tizenhét hallgató

A szekszárdi önkormányzat, a Mészöly Miklós Egyesület és A PAD Irodalmi, Művészeti és Kulturális Egyesület hetedik alkalommal hirdette meg a „Szekszárdi Magasiskola” Mészöly Miklós Irodalmi Akadémia és Írói Mesterkurzust. Az előadók között találjuk Szkárosi Endrét, Zalán Tibort, Péterfy Gergelyt és Péterfy-Novák Évát és még sokakat. A szervezésben részt vesz a megyei múzeum, a megyei könyvtár, a levéltár, és nagyon sok a támogató. A tizenhét hallgató az ország több pontjáról érkezett, de van közöttük olyan, aki a határon túlról. Két kivétellel a többség prózában utazik. Dicső Zsolttól, a Magasiskola egyik fő szervezőjétől megtudtuk, a résztvevők úgy döntöttek, pénteki felolvasó estjüket beküldött írásaikból tartják. Azt is elmondta, nagy öröm, hogy oly sok év után elkezdődött a Mészöly-tanya átépítése, a helyszínre előadók és hallgatók ellátogattak a hét elején. A kurzus az Irodalom házában, a nyilvános programok többsége a Vármegyeházán, a Pollack Kávézóban zajlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában