harminc éves a prosectura

2019.11.13. 20:00

A punk számukra ma sem elsősorban a külsőségeket jelenti

Harminc éves a Prosectura, amelyet a zenekar koncerttel ünnepel Budapesten, a Dürer kertben. Itthon is lesz ünneplés, december 28-án lépnek fel Szekszárdon. A jeles alkalomból az egyik alapító taggal, Polgár Tamással beszélgettünk.

Budavári Kata

Fotó: Northern Lights Photography/Facebook

– Nem lettetek kisvárosi polgárok, hozzátok az eredeti zenei vonalat. Kik hallgatnak titeket?

– Bár végül egyikünk sem maradt Szekszárdon, de ennek ellenére lélekben kisvárosiak maradtunk. Ez azt jelenti, hogy az ember élvezi és használja a nagyváros adta lehetőségeket, de valahol legbelül mégis kisvárosiként érzi jól magát és úgy is gondolkodik – monda Polgár Tamás.

– Miként viszonyulnak hozzátok a szekszárdiak?

– A punk dolog nálunk nem egyértelműen és főleg nem kizárólag a külsőségeket jelentette, hanem sokkal inkább a gondolkodásmódot. Persze, szerettünk különcködni, de ennél sokkal fontosabb volt az, hogy ragaszkodtunk a véleményünkhöz és az elképzeléseinkhez, mind a zenét, mind a szövegeket tekintve. És igen: ez sokaknak nem tetszett, viszont talán még többen támogattak minket. A röhejes inkább az, hogy most is vannak olyanok Szekszárdon, akik próbálják blokkolni a zenekart, egyébként státuszuknál fogva sikerrel. Tényleg vicces dolog ez 2019-ben, mi legalábbis így éljük ezt meg. A közönségünk tényleg több generációból áll össze: sokan járnak nosztalgiázni a mi korosztályunk tagjai közül, de járnak a 20-asok, 30-asok is és szerencsére a tizenévesek is felfedeznek minket. Érdekes és kellemes érzés ezt átélni, hogy az egykori koncertlátogatók gyerekei is ott ugrálnak már a bulikon.

– Mennyit változott az ízlésetek az eltelt harminc évben? Milyen zenéket szerettetek annak idején, és miket most?

– Mindenkinek megvannak a kedvencei, tulajdonképpen gyerekkorunk óta. Ezeket a kedvenceket azóta sem tudta senki felülmúlni. Persze mindig jönnek új zenék, új zenekarok, amelyek tetszenek, de valahogy mégis sokszor az az érzése az embernek, hogy „ezt már hallottam korábban mástól”. Kevés az eredetinek mondható zenekar, de aki van, az nagyon jó – szerencsére.

– Kikkel léptek fel szívesen?

– Vannak zenekarok, akikkel hagyományosan és viszonylagos rendszerességgel játsszunk együtt: Macskanadrág, Hétköznapi Csalódások, Auróra, vagy a szintén szekszárdi Don Gatto. De vannak olyanok is, akikkel ritkábban futunk össze, például nyári fesztiválokon.

– Milyen volt a Földi nyalandók fogadtatása, lesz-e új lemez, és ha igen, mikor?

– Nagyon hosszú volt a szünet a Sándor, József, melegek és a Földi nyalandók megjelenése között, ezért nagy volt a várakozás az új lemezzel kapcsolatban. Hogy hogyan sikerült, azt nehéz megítélni, de összességében nem lett egy rossz lemez. Igaz, voltak a 30 év alatt jobb lemezeink is. Úgy gondoljuk, hogy huszonvalahány év és tizenvalahány album után egy zenekar már ne akarjon gyökeresen mást csinálni, mint addig, így viszont nehéz megújulni. Ezért úgy döntöttünk, hogy inkább csináljuk azt, amiben jók vagyunk. Szeretnénk még új dalokat írni – illetve már vannak konkrét ötletek –, azt még persze nem tudjuk, hogy ez mikor fog album formájában testet ölteni. Egyet ígérhetünk: idén biztosan nem.

Elkeltek a jegyek

Polgár Tamástól megtudtuk, hogy korábban úgy döntöttek, inkább legyen relatíve kevesebb fellépés és azt csinálják meg rendesen, ne váljon rutinná, unalmassá a koncertezés. Így továbbra is szórakozásként tudják megélni és a társaság is remek. Az is kiderült, három héttel a jubileumi, november 9-i koncert előtt minden jegy elkelt. Polgár Tamás elmondta, nagy örülnek ennek és nagyon megtisztelőnek érzik ezt az érdeklődést. Megpróbáltak egy olyan műsort összerakni, amellyel a teljes 30 évet fel tudják idézni, de valószínűleg bárkinek lehet majd hiányérzete, ha pont az ő kedvenc dala marad majd ki. Személy szerint van olyan dal, amit ő szívesen játszott volna, de most mégis kimarad. December 28-án Szekszárdon az Estben is megülik az évfordulót, ahol a pestihez képest egy más tematikájú koncertet játszanak: több régi tag is fellép majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában